Barion Pixel

Puha, joghurtos, teljes kiőrlésű zsemle, bögrésen

Nagyon finom, könnyű kis telejes kiőrlésű labdacsok, joghurtos, vajas tésztával…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • másfél bögre teljes kiőrlésű búzaliszt (22 dkg)
  • 1 bögre fehér finomliszt vagy kenyérliszt (12,5 dkg)
  • negyed bögre langyos tej (kb. 6 cl)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 teáskanál porélesztő vagy 2 dkg friss élesztő
  • 1 kis pohár joghurt (160-170 g)
  • 4 dkg olvadt vaj
  • 1 tojás
  • 1 púpozott teáskanál só

+  a tetejére: 1 evőkanál tej, 1 evőkanál olvasztott és egy teáskanál méz keveréke, magvak ízlés szerint

Elkészítése:

  1. Az élesztőt elkeverjük a cukros, langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk. Ha nagyon ragacsos, akkor pici lisztet, ha nagyon száraz, akkor pici tejjel lazítjuk.
  2. Meleg helyen, lefedve, kb. 50-60 perc alatt a kétszeresére kelesztjük.
  3. Ezután 6 egyenlő részre osztjuk, gömb alakúra formázzuk őket, majd vajjal kikent sütőformára helyezve, letakarva hagyjuk őket további 20-30 perc alatt szépen kiekrekedni!
  4. Míg a zsemléink keldegélnek, melegítsük elő a sütőt 19o fokra, alul-felül sütés programra.
  5. Kenjük meg a zsemléinket, majd kenjük meg őket a tejes-vajas-mézes keverékünkkel, és szórjuk meg a magvakkal.

6. Ezután a forró sütőben, szép aranybarnára sütjük őket, kb. 20 perc alatt. Tűpróbát végzünk!

7. Rácson hagyjuk őket kihűlni, nem a tálban! Süthetitek őket tepsin is, akkor szép formás zsemléitek lesznek, de így is sülhetnek, ha egy hétvégi ráérős reggelire készülnek!

8. Ha szeretnétek, akkor miután megkeltek, lefóliázva le is fagyaszthatjátok őket, és amikor kedvetek támad, akkor fagyosan beteszitek a sütőbe, és már süthetitek is! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák