Egy csodálatosan selymes, sötét, meleg csokoládéfolyam minden desszertnek jól áll, pláne ha mutatunk némi csekély érdeklődést a csoki, mint olyan iránt. Állítólag, aki nem szereti, az is csak füllent, de azt kijelenthetjük, hogy vagyunk néhányan ezen a bolygón, akik nem kényszerülünk letagadni, sőt, mi több bátran vállaljuk a vonzalmunkat! :-))))
Szóval locsolgassátok vele bátran a palacsintátokat, mártsatok bele gyümölcsöt, öntsétek nyakon a piskótát vagy a fagyit, nem lesz panasz…
Hozzávalók:
- 5 dkg vaj
- fél bögre tej (2,8%os, 1,25 dl)
- fél bögre habtejszín, nálam most növényi volt (1,25 dl)
- fél bögre kristálycukor (8 dkg)
- 2 tábla étcsokoládé összetördelve (legalább 73-74%-os)
- 1 teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
- 1 teáskanál rumaroma vagy egy evőkanál rum, esetleg egyéb likőr
Elkészítése:
- A felkockázott vajat, tejet, a tejszínt és a cukrot óvatosan összeforraljuk, hozzáadjuk az aromákat, majd ráöntjük az összetört étcsokoládéra és addig keverjük, míg bele nem olvad a csokoládé. Ha szükséges, mert nem akar elolvadni a kis huncut, akkor még egy kicsit vissztesszük a tűzre melegedni.
- Bár jól mutat az üvegcsében, csak akkor öntsétek bele, ha még melegen elfogy. Egyébként célszerű olyan edénykét választani, amihez kanálla is hozzá tudtok férni, vagy fel tudjátok tűzhelyen melegíteni a csokit, mikor szükség van rá, mert beleköt hűlés után az edénybe. Tehát egy csőrös pici lábas például tökéletes vagy egy picurka lábas 🙂
- Ha kihűlt, akkor hűtőben tároljátok a következő felhasználásig!