Csokoládészósz

Egy csodálatosan selymes, sötét, meleg csokoládéfolyam minden desszertnek jól áll, pláne ha mutatunk némi csekély érdeklődést a csoki, mint olyan iránt. Állítólag, aki nem szereti, az is csak füllent, de azt kijelenthetjük, hogy vagyunk néhányan ezen a bolygón, akik nem kényszerülünk letagadni, sőt, mi több bátran vállaljuk a vonzalmunkat! :-))))

Szóval locsolgassátok vele bátran a palacsintátokat, mártsatok bele gyümölcsöt, öntsétek nyakon a piskótát vagy a fagyit, nem lesz panasz…

Hozzávalók:

  • 5 dkg vaj
  • fél bögre tej (2,8%os, 1,25 dl)
  • fél bögre habtejszín, nálam most növényi volt (1,25 dl)
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 2 tábla étcsokoládé összetördelve (legalább 73-74%-os)
  • 1 teáskanál vaníliakivonat vagy aroma
  • 1 teáskanál rumaroma vagy egy evőkanál rum, esetleg egyéb likőr

Elkészítése:

  1. A felkockázott vajat, tejet, a tejszínt és a cukrot óvatosan összeforraljuk, hozzáadjuk az aromákat, majd ráöntjük az összetört étcsokoládéra és addig keverjük, míg bele nem olvad a csokoládé. Ha szükséges, mert nem akar elolvadni a kis huncut, akkor még egy kicsit vissztesszük a tűzre melegedni.
  2. Bár jól mutat az üvegcsében, csak akkor öntsétek bele, ha még melegen elfogy. Egyébként célszerű olyan edénykét választani, amihez kanálla is hozzá tudtok férni, vagy fel tudjátok tűzhelyen melegíteni a csokit, mikor szükség van rá, mert beleköt hűlés után az edénybe. Tehát egy csőrös pici lábas például tökéletes vagy egy picurka lábas 🙂
  3. Ha kihűlt, akkor hűtőben tároljátok a következő felhasználásig!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Share This