Barion Pixel

Hűtős csiga bögrésen

Tökéletes választás ez a csiga, ha nem vagyunk azok a hajnalban kelős típusok, de mégis szeretnénk hétvégén meleg, házi péksüteménnyel, ne adj Isten, egy ilyen fahéjas csigával kényeztetni a családot. Este megcsináljátok, reggel pedig már csak be kell dugni a sütőbe. Próbáljátok ki, nagyon finom a végeredmény!

Hozzávalók:

A tésztához (16-18 darab, tenyérnyi) csigához:

– 4 és fél bögre (56 dkg) fehér finomliszt
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg)
– 1 csipet só
– 1 egész tojás
– 1 és negyed bögre (3 dl) 2,8%-os LANGYOS tej
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg) vagy egy csomag instant élesztő (7 g)
– 5 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
– 5-6 dkg puha, olvadt vaj
– egy, egy és fél evőkanál fahéj
– fél bögre (3 evőkanál, kb. 5 dkg)) porcukor

Elkészítése:

1. Egy fél bögre langyos tejben elkeverünk egy mokkáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ha szárítottat használtok, akkor elég elkeverni a tejben, azt nem kell felfuttatni. Ezután a tészta hozzávalóival kézzel vagy géppel lágy tésztává dagasztjuk (a vajat dagasszuk csak utoljára hozzá), majd meleg helyen hagyjuk a kétszeresére kelni! Lágy legyen a tészta, tehát adjatok hozzá még tejet, ha nem elég…

2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit jó vékonyra kinyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszitáljuk porcukorral elkevert fahéjjal. Szitálni sem muszáj, ha picit összeáll itt-itt a fehéjas cukor, legfeljebb valahol kellemesen meglepődünk, mikor egy különösen édes részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket!

3. Végül feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük őket olyan két és fél-három centi vastagra, majd egy nagyobb méretű, kb. 25*30-as, kivajazott gáztepsire sorakoztatjuk őket, szorosan egymás mellé, majd hagyjuk még tizenöt-harminc percet kelni őket, hogy szép levegősre dagadjanak. Ezután vagy mehetnek a sütőbe 180 fokra, alul-felül sütés programra addig, míg szép aranyszínű nem lesz a tetejük, vagy letakarjátok őket nejlonnal, és irány a hűtő reggelig, és utána jöhet a sütés másnap ugyanúgy, 180 fokos sütőben. Annyi, hogy a tésztát nagyjából egy órát hagyjátok magához térni sütés előtt.

5. Porcukorral meghintve, melegen tálaljuk! Másnap néhány másodpercre betesszük a mikróba, és olyan lesz a tésztája, mintha most sütöttük volna! 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Recept alapötlete itt: https://www.lilvienna.com/overnight-cinnamon-rolls/

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák