Barion Pixel

Pofonegyszerű leveles tészta bögrésen

Millióféleképpen felhasználható ez a gyönyörűséges, leveles, vajas, szájban pattanós leveles tészta, ami persze sem ízre, sem állagra köszönőviszonyban sincs a boltban kapható kész változattal, a szó legpozitívabb értelmében természetesen!

Kissé hosszadalmas lett ugyan a leírása, de ez el ne riasszon titeket, mert ha egyszer végig csináljátok, akkor rá fogtok jönni, milyen nagyon egyszerű műveletsor az egész! Még el is fogtok lazulni a készítése közben,
a végeredményről pedig ne is beszéljünk: Párizsi pékség otthon!

Hozzávalók:

  • 25 dkg NAGYON! hideg vaj
  • 2 bögre (25 dkg) fehér fi nomliszt
  • fél bögre jéghideg víz (1,25 dl)
  • 1 teáskanál só

Elkészítése:

1. Ennél a leveles tésztánál nincs egyszerűbb, de ha van is, az nem eredményez ilyen káprázatos végeredményt. Mindössze két szabályt kell rögeszmésen betartani hozzá: a vaj legyen nagyon hideg, mindenképpen a hűtőből vegyétek ki, de ha van idő, akkor a készítés előtt dugjátok be 15 percre a fagyasztóba. A másik: a víz nem csaphideg, hanem valóban jeges legyen. Vagy pakoljátok
tele jégkockákkal a kancsót, amiből majd kiméritek vagy tegyétek a fagyóba, hogy jéghideg legyen! A vajat, vágjátok körülbelül 3-5 mm vastag szeletekre, közben folyamatosan dobáljátok bele a tálba belemért, sóval elkevert lisztbe, és forgassátok őket bele.

2.Keverjétek össze az egészet egy fakanállal vagy spatulával, majd zuttyantsátok nyakon a fél bögre vízzel, és a fakanállal, erőteljes mozdulatokkal kezdjétek el összedolgozni az egészet egy nagy gombóccá. Ha nagyon nehezen megy, akkor kézzel is besegíthettek, DE!!! Nagybetűs de, csak maximum 5-10 másodpercig, nem tovább. Ezt tartsátok be, nagyon fontos. Hatalmas vajpacák, vajfoltok lesznek a tésztában, egészen nagyok is, ezen ne aggódjatok, ilyennek kell lennie. Ha tehát nagyjából összeállt, akkor alaposan meglisztezzük mindkét felét, ráfektetjük egy frissen tartó fóliára, vagy darab sütőpapírra, szépen becsomagoljuk, és betesszük a hűtőbe húsz percecskére.

3.Alaposan lisztezett deszkán vagy sütőpapíron, úgy, hogy közben a tetejét is lisztezzük, téglalap alakúra nyújtjuk, olyan másfél-két centi vastagságúra. Ezután a téglalap rövidebb oldalának egyharmadát behajtjuk, középre, majd a kimaradt egyharmadot pedig ráhajtjuk az egésznek a tetejére. Elfordítjuk kilencven fokkal, majd ismét lisztezzük, nyújtjuk, hajtjuk. Majd még egyszer, közben ne felejtsük mindig elfordítani kilencven fokkal. Most ismét lisztezzük, majd betesszük a fagyasztóba 15-20 percre.

4.Ezután két lehetőségünk van, vagy azonnal felhasználjuk, vagy meghajtjuk még háromszor, és még húsz percre a fagyóba tesszük, hogy extra leveles legyen, én így szeretem a legjobban, de a szimpla háromszorival is tökéletes lesz az eredmény.


5.Innentől pedig mehet a hűtőbe, és amikor kedvünk tartja, előkapjuk, és sütögetünk belőle. Kb. 1 cm vastagra kell nyújtanunk, mert gyönyörűen megnő a sütés közben. 190 fokon, alsó-felső sütéssel süssetek belőle, amit csak szeretnétek. Én sajtos rudat csináltam belőle, a tetejét csak vajjal kentem le, megszórtam sajttal és sóval.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák