Formakenyér tönkölybúzaliszttel, bögrésen

Adag:

12

Idő:

70 perc

Fok:

Közép

Hő:

190 fok

Így készül:

A tönkölyös formakenyér

Ezzel a fincsi tönkölyös kenyérrel feldobhatjuk a hétvégeket vagy egy-egy összejövetelt, hiszen a házi kenyérnek ellenállni nem igazán lehet, így mindig garantált a sikere. Ahogy a fotón is láthatjátok gyönyörű kis darab kívül-belül, és nagyon-nagyon finom.

Csupán 5 perc munka előző nap, hogy elkészítsük a gyors kis kovászunkat, másnap pedig ilyen csodát alkothatunk!

 

Hozzávalók:

Az előtésztához:

  • 1 bögre fehér finomliszt (12,5 dkg)
  • 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt (14 dkg)
  • 1,5 dkg friss élesztő + 1 teáskanál cukor
  • 1 bögre langyos víz (2,5 dl)

A kenyérhez:

  • másfél bögre fehér fi nomliszt vagy kenyérliszt (kb. 18-20 dkg)
  • másfél bögre világos tönkölybúzaliszt (21 dkg)
  • háromnegyed bögre langyos víz (180 ml)
  • egy teáskanál cukor
  • 1 evőkanál étolaj vagy fél evőkanál zsír
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 evőkanál búzasikért is keverhettek
    bele, hogy még tökéletesebb legyen

A tetejére:

  • 1 kanál olvasztott vaj elkeverve egy kanál tejjel, és egy mokkáskanál mézzel

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Elkészítése:

1. Lépés

A sütés előtti este elkészítjük az előtésztát. Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd összekeverjük a kétféle liszttel egy villa segítségével. Letakarva a konyhapulton hagyjuk egy éjszakán át, legalább 10-12 órán keresztül. Én nejlonnal takartam le.

2. Lépés

Másnap az előtésztát a dagasztótál aljába tesszük, ráöntjük a langyos vízben elkevert cukrot és élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jó alaposan kidagasztjuk. Lágy tészta legyen, ha szükséges adjatok hozzá még pici vizet. Hagyjuk a duplájára kelni,
majd lisztezett felületen veknivé formázzuk, a következőképpen:

 

3. Lépés

Kerekre lapogatjuk a tésztát a kezünkkel, majd jobbról-balról behajtjuk középre, és lenyomkodjuk. Ezután a felső részét meghajtom úgy, hogy háromszög alakú legyen, majd elkezdem feltekerni fentről lefelé, és csinos veknivé formázom, majd egy szilikonos sütőpapírral bélelt, kenyérsütő formába (püspökkenyér!) helyezem, ahol lefedve hagyom a duplájára kelni. Közben a sütőt előmelegítem 200 fokra, alul-felül sütés programra!

4. Lépés

Sütés előtt megkenegetem a tejes-vajas-mézes keverékkel, három helyen pengével, sniccerrel vagy éles késsel bemetszem, és hagyom további, negyedórát pihenni, hogy a vágásaim szépen kinyílhassanak. Mehet is a sütőbe, ahol tíz perc múlva viszszaveszem a hőfokot 180 fokra, és körülbelül további harminc-negyven perc alatt, szép aranybarnára, ropogósra sütöm! Ekkor azonnal kiveszem a formából és rácson hagyom teljesen kihűlni! Ha nagyon ropogós héjat szerettek, akkor még egy tíz percre betehetitek forma nélkül is a sütőbe sülni!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

 

 

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Share This