Barion Pixel

Rögtön puha mézeskalács bögrésen, írókával

A puha mézeskalács a kedvenc receptetek a blogon, soha a nyomába sem ért egyik recept sem. Örülök, hogy szeretitek, nálunk is örök befutó, nem múlhat el nélküle karácsony, már sok-sok éve. Számtalan szívet melengető emlékem kapcsolódik hozzá.

Látom a kislányaim szorgalmas kis kezeit, ahogyan válogatnak a formák között, lisztesen szaggatják a csillagokat és a rénszarvasokat, teszik szépen sorban a tepsire, leskelődnek a sütő ajtón, édesen mosolyogva majszolják a karácsonyfa alatt.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók:

– 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
– két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
– 3 teáskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
– 30 dkg vaj vagy margarin
– 1 bögre méz (2,5 dl)
– 3 tojás

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk a puha, szobahőmérsékletű vajat. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb.
4. Ekkor kézzel egynemű tésztává gyúrtam, majd három egyenlő részre osztottam. (Ha nagyon ragadna a tészta, akkor adjatok még hozzá lisztet, lágy legyen a tészta, de ne ragacsos!)
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán kinyújtottam kb. egy centi vastagra (lehet kevesebb is, de így olyan pufik lesznek), majd tetszőleges formákat szaggatunk süteménykiszúróval a tésztából. Közben a tejeét is lisztezzétek picit, ha ragadna.
6. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 180 fokra előmelegített sütőben (alul-felül sütés), pontosan hét percig sütjük őket. 7 legfeljebb tíz perc, ha nyers, de semmiképpen sem több! Ne kapjon színt az alja semmiképp, inkább többször vegyük ki próbára, még nyersnek tűnik, mikor kivesszük, de nem az, egy-két perc, és megszilárdul.

Az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé vagy ecet
  • ételszínezék, ha színeset szeretnétek
  1. A porcukrot összekeverjük az étkezési keményítővel, majd egy tálba szitáljuk.
  2. Turmixgéppel elkezdjük kisebb fokozaton keverni a tojásfehérjét, majd kisebb adagokban, fokozatosan keverjük hozzá a cukrot kisebb adagokban, majd a citromlevet vagy ecetet is hozzáadjuk.
  3. Nem kell habbá verni, így is szépen megnő majd a térfogata, akkor jó, ha megáll a habverőn, akkor nem kell már sem több cukor, sem több keverés. Az a lényeg, hogy a cukor elkeveredjen alaposan. Ha híg, mehet hozzá még cukor. Díszítésnél szép fényes, átlátszó zacskókba kell tenni, pici lyukat vágni rá és díszíteni.

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

A fotókért köszönet Hódi Dánielnek és a Lagom Film & Stúdiónak!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák