Barion Pixel

Kelt, csíkos kuglóf, bögrésen

Ez a csodafinomság az ötödik szakácskönyvem borítójára került, és ahogy ígértem, most el is hoztam Nektek a receptjét.

Készítsétek el: igazi békebeli időket idéző, tekergős, csíkos, foszlós, puha kalács, ami a kakaó vagy egy bögre tea mellé páratlan élmény. 

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • fél bögre 2,8%-os, langyos tej (1,25 dl)
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • 1 teáskanál kristálycukor
  • 1 bögre porcukor (10 dkg)
  • háromnegyed bögre rétesliszt (11 dkg)
  • 3 és fél bögre fehér fi nomliszt (45 dkg)
  • 1 kis poharas natúr joghurt (125 g)
  • 2 tojássárgája
  • 7 dkg olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál holland kakaópor, 20-24% -os
  • szűk negyed bögre víz
  • szükség esetén fél bögre fi nomliszt (6-7 dkg)

Elkészítése:

  1. Az élesztőt egy teáskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd lágy tésztát dagasztunk belőle a többi hozzávalóval. Ha
    nagyon ragad pici lisztet, ha száraz, akkor pici tejet adunk hozzá.
  2. A tésztát ketté vesszük. A vízben kikeverjük a kakaóport, majd géppel vagy kézzel belegyúrjuk a tészta egyik felébe. Közben,
    ha nagyon ellágyulna a tésztánk a vizes kakaótól, akkor adunk hozzá még egy kevés lisztet. Ezután mindkét tésztagömböt külön
    edénykékben, meleg helyen, letakarva a kétszeresére kelesztjük, kb. egy-másfél óra alatt.
  3. Ha megkelt, akkor lisztezett felületen mindkettőt olyan fél centi vékonyságú téglalappá nyújtjuk, majd a két tésztalapot egymásra helyezzük úgy hogy a kakaós lap kerüljön felülre. Nyújtófával még egyszer átmegyünk rajta, hogy jól összeragadjanak a rétegek,
    majd feltekerjük a hosszabbik oldalánál fogva, mint egy bejglit. Ezután kivajazott vagy szilikon kuglóf formába helyezzük, letakarjuk, és hagyjuk kelni egészen addig, míg a kétszeresére nem nő. A forma pereménél feljebb nem szabad hagyni, hogy megnőjön.
  4. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, középtájra, ALSÓÓÓ! sütés programon. Csak alulról sütjük, fentről nem szabad! A sütési idő olyan 30-35 perc lesz mindössze, de amint a teteje elérte a megfelelő barnaságot, takarjuk le egy darab alufóliával vagy
    sütőpapírral, különben megéghet. Ez olyan 20-25 perc elteltével fog bekövetkezni. 15 percig enyhén letakarva hűlni hagyjuk,
    majd egy rácsra borítjuk. Gyönyörűen ki fog pottyanni a formából. Hagyjuk langyosra hűlni, majd bátran szeleteljük.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!