Juci, az anyósom receptje ez a finomság is, amit minden ő minen Karácsonyra és Húsvétra elkészített. Nagyon szeretjük, mert etetei magát a puha, vajas, karamellás, diós, kekszes ízével, egyszerűen verhetetlen. Hatalmas adagot lehet belőle készíteni nagyon gyorsan!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 15 dkg dió
- másfél bögre cukor (26 dkg)
- 25 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin
- 1 csomag darált háztartási keksz (50 dkg)
- 2 pár ostya (a normál méretű, nem a nagy)
Elkészítése:
- A diót terítsük szét egy sütőpapírral bélelt tepsiben, majd 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programon pirítsuk meg, kb. 10-15 perc alatt. Ezután vágjuk apróra.
- A cukrot egy lábasban kezdjük el felolvasztani közepesen lángon. Addig főzzük, karamellizáljuk, míg szép aranyszínű folyammá nem változik. Ekkor húzzuk félre a tűzről, várjunk egy-két percet, majd öntsük rá a szobahőmérsékletű, felkockázott vajat vagy margarint. Tegyük vissza a tűzre, és addig melegítsük, míg a karamell újra fel nem olvad, és az egész egynemű nem lesz. Itt is elegendő a közepes hőfok.
- Ezután keverjük hozzá a kekszet is, majd gyorsan, még forrón osszuk szét egyenletesen a két ostyalapon. Mindkettő ostyalapra helyezzünk egy-egy másik ostyalapot, vagyis készítsünk szendvicset! Kicsit nyomkodjuk össze az ostyákat, hogy alaposan összetapadjanak, és hogy a krém is szépen elterüljön.
- Néhány óra múlva már szeletelhetjük is! Ha véletlenül el akarná engedni az ostya a krémet, miközben hűl, súlyozzátok le egy nagyobb könyvvel, ahogyan én az anyósomtól tanultam, merthogy ez a recept is az ő receptje!