Barion Pixel

Salz kipltjd – sváb sós kifli bögrésen

Amiért ezt a kiflit nagyon fogjátok szeretni az azért lesz, mert nagyon finom még másnap is, nem szikkad meg és a héja is ropogós, fényes marad.

Rendkívül kapós is, hisz ki ne szeretné a pille kis sós kifliket? 

Ezeket a kifliket is a tiki nudl-ból készítjük!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 32 darab apró kiflihez, vagy 16 közepes méretűhöz:

  • 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
  • 2 dkg élesztő
  • másfél bögre langyos tehéntej (3,75 dl)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kisebb tojás
  • 1 púpos evőkanál sertészsír
  • 2 teáskanál só

A tetejére:

  • 1 tojás felverve
  • só, köménymag

A rétegekbe:

  • 2-3 evőkanál olvasztott zsír

Elkészítése:

  1. Egy bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, belekeverjük a sót, ráütjük a tojást, rákanalazzuk a zsírt, majd ráöntjük az élesztős tejet, valamint a megmaradt langyos tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Lágy,de nem ragadós tésztát kell kapnunk! ha száraz, akkor adjunk hozzá még tejet, ha ragacsos, akkor pici lisztet!
  3. Letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük, majd négy egyenlő részre vágjuk.
  4. Enyhén lisztezett deszkán, nyújtsuk őket egyenként olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk, majd mindegyiket vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre, melyekből egyenként csavarjunk csinos kis kifliket. Csavarás előtt kenjük meg őket olvasztott zsírral. A hosszabb végüknél fogva kezdjük el tekerni őket, közben ügyeljünk arra, hogy a tenyerünk külső élével kifelé sordorjuk a kifliket, hogy szép csücskük legyen!!
  5. Lehet a tésztát csak kétfelé venni, akkor nagyobb kiflijeink lesznek, nem aprók!
  6. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk húsz percet pihenni, kenjük meg a tetejüket a felvert tojással, szórjuk meg sóval és kömyénymaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.

Jó étvágyat!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák