A hollandi mártást elkészíteni egyszerűen gyerekjáték ezzel a módszerrel, és elronthatatlan is. A végeredmény egy tökéletes állagú, selymes, garantáltan csomómentes kísérője lesz a spárgánknak, amit ilyen gyönyörűre fogunk párolni.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
- 1 csokor zöld spárga
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1-2 szelet citrom
- kb. 6 bögre víz (másfél liter)
A mártáshoz:
- 3 tojás sárgája
- 1 evőkanál citromlé
- 1 nagy csipet só (sós szájúaknak kettő)
- 10 dkg vaj
Elkészítése:
- Először a spárgát pucoljuk meg. Törjük le a fás végeket, majd zöldséghámozóval pucoljuk meg a spárga alsó egyharmadát. A többit nem kell, mert nagyon puha feljebb a héja!
- Tegyük a spárgáinkat egy lábasba. A lábos olyan széles legyen, hogy a spárgáink fektetve elférjenek benne,majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Kezdjük el gyengébb tűzön melegíteni, közben adjuk hozzá a sót, a cukrot valamint a citromszeleteket.
- Körülbelül 7-10 perc alatt készülnek el, de az is lehet, ha nagyon zsenge a spárga, hogy még kevesebb idő is elég lesz neki. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, különben a teteje ragacsos lesz és szét is főhet, ami sem nem szép, sem nem finom!
- Mikor elkészült, mindjárt szűrjük le!
- Jöhet a mártás: A tojások sárgáját, a citromlevet és a sót egy turmixgépbe/blenderbe tesszük.
- A vajat egy kisebb lábasban felforraljuk, majd félretesszük.
- Elindítjuk a turmixot, és hagyjuk, hogy a tojássárgákat néhány másodperc alatt egyneművé keverje a sóval és a citromlével.
- Ezután a turmix nyílásán keresztül elkezdjük kisebb adagokban hozzácsorgatni a forró vajat, közben folyamatosan keverjük.
- Amint a vajunk elfogy, elkészült a mártásunk is, melyet még forrón, melegen, a spárgára csorgatva tálalunk.
- Melegíteni csak egy módon lehetséges: pici befőttes üvegben, meleg vízfürdőben. De forrón/melegen tálalva az igazi!