Barion Pixel

A leggyorsabb hollandi mártás, tökéletesre párolt spárgával

A hollandi mártást elkészíteni egyszerűen gyerekjáték ezzel a módszerrel, és elronthatatlan is. A végeredmény egy tökéletes állagú, selymes, garantáltan csomómentes kísérője lesz a spárgánknak, amit ilyen gyönyörűre fogunk párolni.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 1 csokor zöld spárga
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 1-2 szelet citrom
  • kb. 6 bögre víz (másfél liter)

A mártáshoz:

  • 3 tojás sárgája
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 nagy csipet só (sós szájúaknak kettő)
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Először a spárgát pucoljuk meg. Törjük le a fás végeket, majd zöldséghámozóval pucoljuk meg a spárga alsó egyharmadát. A többit nem kell, mert nagyon puha feljebb a héja!
  2. Tegyük a spárgáinkat egy lábasba. A lábos olyan széles legyen, hogy a spárgáink fektetve elférjenek benne,majd öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi őket. Kezdjük el gyengébb tűzön melegíteni, közben adjuk hozzá a sót, a cukrot valamint a citromszeleteket.
  3. Körülbelül 7-10 perc alatt készülnek el, de az is lehet, ha nagyon zsenge a spárga, hogy még kevesebb idő is elég lesz neki. Arra kell vigyázni, hogy ne főzzük túl, különben a teteje ragacsos lesz és szét is főhet, ami sem nem szép, sem nem finom!
  4. Mikor elkészült, mindjárt szűrjük le!
  5. Jöhet a mártás: A tojások sárgáját, a citromlevet és a sót egy turmixgépbe/blenderbe tesszük.
  6. A vajat egy kisebb lábasban felforraljuk, majd félretesszük.
  7. Elindítjuk a turmixot, és hagyjuk, hogy a tojássárgákat néhány másodperc alatt egyneművé keverje a sóval és a citromlével.
  8. Ezután a turmix nyílásán keresztül elkezdjük kisebb adagokban hozzácsorgatni a forró vajat, közben folyamatosan keverjük.
  9. Amint a vajunk elfogy, elkészült a mártásunk is, melyet még forrón, melegen, a spárgára csorgatva tálalunk.
  10. Melegíteni csak egy módon lehetséges: pici befőttes üvegben, meleg vízfürdőben. De forrón/melegen tálalva az igazi!

szeretettel ajánlom:

Kategóriák