Barion Pixel

Hartai császármorzsa bögrésen

Rendkívül kevés alapanyag felhasználásával készülő, gyors és igazán laktató, takarékos desszert a császármorzsa ezen változata.

Nagymamám így készítette, igaz ő egészen picire törte, szinte tényleg morzsa volt, én most úgy sütöttem meg, hogy nagyobb darabok is legyenek benne. És nagyon aranyos a sváb elnevezése, ahogy ő is mindig hívta: ajrsterts (ejtsd: ajörsterc). Imádtam, ha ezzel kényeztetett minket unokakákat, hallom ahogy serceg a zsír, érzem az illatát, látom ahogy mosolyog és dudorászik a zsebkendőnyi kiskonyhában, miközben készíti. Autós, zománcos tányérkákban kaptuk mindig, és garantáltan bearanyozta a napot!

Folyós baracklekvárral, porcukorral meghintve a tökéletes, gyors finomság egy tartalmas leves kísérőjeként vagy önmagában reggelire is megállja a helyét. Igazából bármikor, bárhol, bármennyi részemről…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • negyed bögre kristálycukor, 3 evőkanálnyi (4 dkg)
  • egy és negyed bögre tej (3 dl)
  • másfél bögre fehér finomliszt (20 dkg)
  • egy csipet só
  • két jó kanálnyi zsír a sütéshez (lehet étolaj is, két-három kanállal, de zsírral a legfinomabb)

Elkészítése:

  1. A tojások fehérjét másfél kanál cukorral, gépi habverő segítségével kemény habbá verjük. Én mindig elkezdem a fehérjéket kihabosítani, és mikor már kifehéredik és buborékos lesz, akkor szóróm hozzá folyamatos keverés mellett a cukrot, és addig keverem, míg gyönyörű, kemény fényes habot nem kapok.
  2. Egy másik edényben összekeverem a tojások sárgáját másfél kanál cukorral, majd hozzámérem a lisztet és a csipet sót. A tejet kicsi adagokban adagolom hozzá, miközben folyamatosan keverem. Így lesz garantáltan csomómentes, akárcsak a palacsintánál.
  3. Ha szép, csomómentes, egyenletes a masszám, akkor a tojáshabomat is hozzákeverem fakanál segítségével, körkörös mozdulatokkal, ügyelve arra, hogy ne törjem össze a habot!
  4. Ezután egy nagyobb, mélyebb, tapadásmentes serpenyőben felhevítem az olajat, közepes lángra veszem a tüzet, majd beleöntöm a masszát. Na és most figyelem! Ezt az ételt nagyon könnyen oda lehet égetni, tehát! Két-három percig hagyjuk maximum szépen egyben süldögélni, utána azonnal, kíméletlenül, bármennyire is fáj, csúnya módon összemaszatoljuk az egészet! Kezdjétek el összekavircolni, kenni, szaggatni, bármennyire is rettenetesen néz ki, és folyamatosan keverjétek ettől a ponttól kezdve egészen addig, míg nem kezd el szépen pirulni, és el nem éri a szép aranysárga színét, a pirult barna foltokkal.
  5. Keverés közben rajtatok múlik, hogy mekkora darabokban hagyjátok. Keverhetitek, tépkedhetitek fakanállal vagy favillával, készülhet morzsa, vagy szép duci tésztadarabkákat is gyárthattok, ez már csak rajtatok múlik! 😊

Jó étvágyat! A receptért köszönet a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesületnek és a Hartai Idősek Klubjának, forrás ITT!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák