Barion Pixel

Citromkrémes mandulás linzer

Ugye milyen szépek? És még finomabbak: az omlós, mandulás, hófehér, vajas linzer a selymes citromkrémmel bizony próbára teszi az ember visszafogottságát, mert nehéz ellenállni az újabb és újabb példányok tányérról való leemelgetésének! 😊

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 1 púpos bögre porcukor (15 dkg)
  • 2 bögre fehér finomliszt
  • 1 bögre őrölt mandula (10 dkg)
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája

+ porcukor a szóráshoz

Hozzávalók a citromkrémhez:

  • 3 citrom leve (kb. bő fél bögre, 150 ml)
  • 3 bio citrom lereszelt héja (vagy egy evőkanál bolt reszelt citromhéj)
  • 4 tojássárgája
  • háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 10 dkg vaj

Elkészítése:

  1. Először a citromkrémet készítjük el. Egy nyeles lábosban összekeverjük a cukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a citromhéjat és a keményítőt.
  2. Ezután közepes hőfokon melegíteni kezdjük, és kevergetve vaníliakrém sűrűségűre főzzük.
  3. Lehúzzuk a tűzről, majd a vajat kockánként hozzákeverjük.
  4. Ezután szűrőn átpasszírozzuk és hűlni hagyjuk.
  5. Ha szobahőmérsékletre hűlt, akkor lefedve hűtőbe tesszük.
  6. Míg hűl a krém, elkészítjük a linzert. A szobahőmérsékletű vajat turmixgéppel vagy késes aprítóval kikeverjük a cukorral, majd a tojások sárgájával is.
  7. Végül hozzádolgozzuk a lisztet, mandulát, valamint a csipet sót, és egyneművé gyúrjuk.
  8. Ha nagyon ragad, adhattok hozzá pici lisztet, de lágy tészta lesz belőle.
  9. Tegyétek a hűtőbe egyórácskára.
  10. A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben, és mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan!
  11. Nekem a kb. 4 mm-es vastagság volt a tökéletes, ezt ajánlom Nektek is. Ebből aztán lehet tetszőleges nagyságú és formájú sütikéket szaggatni, úgy számoljunk, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas. Fontos: én is későn jöttem rá, hogy érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és csak már ott a helyszínen kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el és törik netalántán. A korongok tepsibe helyezésében pedig jó segítség egy lapos kenőkés vagy még jobb egy lapát, amivel könnyedén átemelhetjük őket.
  12. 180 fokra (alul-felül sütés program) előmelegített sütőben 7-9 perc alatt készre sütjük őket. Tovább semmiképpen ne süssétek! Mikor kivesszük még nyersnek tűnik, azután öt perc múlva gyönyörűen megszilárdul. Addig nem szabad őket bántani! Ha nem vagytok biztosak magatokban, akkor azokból pici kiszaggatott ablakdarabokból néhányat tegyetek be velük a sütőbe. Mikor azok pici színt kapnak, akkor ki is lehet venni őket a sütőből…
  13. A maradék tésztaszéleket természetesen gyúrjátok vissza, és nyújtsátok, szaggassátok újra, majd süssük meg azokat is, ne vesszenek kárba.
  14. Mikor a korongok kihűltek, akkor a lyukas felüket szórjuk meg alaposan porcukorral, a teli korongok alját kenjük meg kb. egy-egy teáskanál citromkrémmel, és ragasszuk össze őket. Másnapig hagyjuk őket puhulni! 

Jó sütögetést! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák