Barion Pixel

Flódni bögrésen

flódni

Hajszálvékony tészta rétegek között szaftos alma-mák-dió és szilva töltelék! A leggazdagabb sütemények egyike, amit csak készíteni lehet…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

A tésztához, egy 20*25-ös kis tepsihez:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (32,5 dkg)
  • 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 5 dkg zsír
  • 1 nagy csipet só
  • szűk fél bögre porcukor (5 dkg)
  • 5 g friss élesztő (gramm, nem deka!!!)
  • 2 tojás sárgája
  • egyharmad bögre hideg víz (80 ml)
flódni

A mák töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 4 evőkanál méz
  • szűk fél bögre víz (1 dl)

A dió töltelékhez:

  • 25 dkg darált dió
  • háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)
  • szűk fél bögre víz (1 dl)
  • 1 narancs reszelt héja
  • 2 ek méz
  • ha szeretnétek, akkor mazsola

Az alma töltelékhez:

  • 4 nagyobb alma hámozva, majd lereszelve (75 dkg)
  • 2 evőkanál méz
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • egyharmad bögre fehérbor (80 ml)
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • 1 citrom reszelt héja

A szilva töltelékhez:

  • 440 g sűrű szilvalekvár

A kenéshez:

  • 1 db tojás
flódni

Elkészítése:

  1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, öt egyenlő részre osztjuk, gombócoljuk, frissentartó fóliába csomagoljuk, és betesszük őket a hűtőbe. Én dagasztógéppel kevertem ki a tésztát. Az élesztőt csak belemorzsoljuk!
  2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a a töltelékeket.
  3. A töltelékek hozzávalóit külön kis lábasokban összekeverjük, amjd összeforraljuk őket folyamatos kevergetés mellett, és nagyjából 5-6 perc alatt összefőzzük, összepároljuk őket.
  4. Ha ezzel megvagyunk, akkor sütőt előmelegítjük 180 fokra.
  5. Az öt tészta gombócot kinyújtjuk nagyjából akkor téglalapokra, mint amekkora a tepsink, ha lehet inkább picit nagyobbakra. Lisztezett felületen dolgozunk, és igen vékonyka lesz a végeredmény, de nem kell megijedni, így jó!
  6. A lapok közül hármat sütőpapírral borított sütőlemezen vagy tepsin, külön-külön, nyolc-nyolc perc alatt aranybarnára sütünk. Előtte villával alaposan megszúrkáljuk őket.
  7. Ha ezzel megvagyunk, akkor az egyik nyers lapot lefektetjük a sütőpapírral kibélelt 20*25-ös tepsink aljára, majd ezt is megszurkáljuk villával!
  8. Ezt szépen egyenletesen megkenjük a mák töltelékkel és ráhelyezünk egy sült lapot.
  9. Erre a lapra, vagyis a második rétegbe a diótölteléket kenjük, majd ismét sült lap következik, majd szilvalekvár, sült lap, almatöltelék, majd bezárólag az utolsó nyers tészta lapunkkal borítjuk le a tetejét, amit szintén megszurkálunk villával.
  10. Megkenjük felvert tojással a tetejét, hagyjuk 10 percig száradni, majd ismét átkenjük.
  11. 180 fokos sütőben, alul-felül sütés programonn, nagyjából 50 perc alatt aranybarnára sütjük.
  12. Hagyjuk legalább egy éjszakát hűlni, pihenni, mielőtt szeletelnénk!

Jó étvágyat!

Recept alapötlete itt, köszönöm szépen: https://streetkitchen.hu/karacsony/karacsonyi_desszertek/flodni-klasszikus/

flódni
flódni

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!