Barion Pixel

Mákos guba bögrésen

Nagyon szeretem, ezt pedig különösképpen. Amitől nekem a legfinomabb a guba, az mindenképpen a sodó, vagy, ahogy az jelen esetben is készült: egy finom házi vaníliakrém. És persze a guba, ezúttal nosztalgikusan, kifli karikákból, megitatva vaníliás tejjel, megszórva jó adag mákkal, porcukorral, reszelt narancshéjjal és narancslével, hogy hozzuk az ünnepi hangulatot!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

A gubához egy jó nagy adaghoz:

  • 4 nagyobb kifli felkarikázva (lehetőleg szikkadt)
  • 3 bögre tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 bögre darált mák
  • 1 bögre porcukor (kb. 15 dkg)
  • 1 narancs leve
  • 2 narancs héja reszelve

 A vanília krémhez:

  • 4 bögre tej (1 l)
  • 4 tojássárgája
  • bő kétharmad bögre fehér finomliszt (10 dkg)
  • másfél bögre kristálycukor (24 dkg)
  • fél-egy vaníliarúd 

A tetejére:

  • tejszínhab

Elkészítése:

  1. A krémhez a tojássárgáját csomómentesre keverjük fél bögre tejjel és a liszttel, valamint a cukorral. Közben a tejet felmelegítjük, és hozzáöntjük a keverékünket, amivel közepes láng felett szépen besűrítjük a krémet. Folyamatosan kevergessük habverővel! Mehet hűlni, közben néha keverjétek át!
  2. Közben a gubához felkarikázzzuk a kiflit, a tejet meglangyosítjuk a vaníliás cukrokkal.
  3. A kiflire rászórjuk a mákot, narancshéjat és a porcukrot, majd összeforgatjuk az egészet.
  4. Ezután a tejet is rálocsoljuk, és ezt is összeforgatjuk óvatosan.
  5. Végül egy-két narancslevét is rálocsolhatjuk, és belekeverhetjük. (És: Nem, nem mehet a narancslé eleve a langyos tejbe, mert összeugrik!)
  6. Ha ez megvan, akkor ízlés szerint tálalhatjuk kelyhekben tejszínhabbal díszítve, nagy desszertes tálban, vagy tányéron vaníliafagyival.

Jó kanalazást! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!