Barion Pixel

Habkönnyű rizskoch erdei gyümölcsöntettel bögrésen

A rizskoch önmagában is egy csodafinom desszert, de ezzel a gyümölcsös, savanykás, csillogó öntettel nyakonöntve elképesztő!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

A tejberizshez:

  • 4 bögre 2,8%-os tej (1 liter)
  • 1 csipet só
  • 1 jó púpos bögre rizs
  • fél bögre kristálycukor (lehet kevesebb is)
  • 2 csomag vaníliás cukor (20 g) vagy egy-két teáskanál vanília-aroma

A felfújthoz:

  • 6 tojás
  • 1-2 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás pudingpor (40 g)
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • fél bögre kristálycukor (8 dkg)

Az erdeigyümölcsös öntethez:

  • 1 doboz fagyasztott erdei gyümölcs
  • fél bögre porcukor (5-7 dkg)

Elkészítése:

1. A tejet a sóval feltesszük főni, és még mielőtt elkezdeni forrni, takarékra vesszük, majd hozzáöntjük a rizst.

2. Tizenöt percig főzzük ilyen lassú tűzön, miközben át-átkevergetjük. Ezután hozzáadjuk a cukrot, és még néhány percig főzzük, állandó kavarás mellett. Egészen addig, míg el nem éri a jellegzetes tejberizs állagot. Hagyjuk lefedve öt percig dagadni, majd hagyjuk legalább langyosra hűlni. Én előző nap elkészítettem, kicsit nehezebb volt keverni, de tökéletes lett így is a végeredmény!

3. A tojások sárgáját összekevertem a citromhéjjal és a vaníliás pudingporral!

4. A tojások fehérjét kemény habbá verjük a cukorral. A cukrot akkor kezdjük kanalanként a habhoz adni, amikor már kezd habosodni, és kifehéredni.

5. Óvatosan összeforgatjuk a rizses keveékünkkel, egy fakanál segítségével, körkörös mozdulatokkal, majd egy sütőpapírral bélelt, 22*30-as tepsibe öntjük, és 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon szép aranybarnára sütjük!

6. Az erdei gyümölcsöket egy kisebb lábasban összekeverjük a porcukorral, és jól összeforraljuk. Addig főzzük, míg picit sűrűsödni nem kezd, kb. 10-12 perc!

7. A rizskochot még melegen összevágjuk és a forró öntettel tálaljuk.

Jó étvágyat!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák