Barion Pixel

Békebeli kakaós csiga

20130903_165921

Ez a kakaós csiga azért békebeli, mert alapanyagokban gazdag, semmit nem spórolunk ki belőle, és ellentétben a boltival, sok kakaóval készül, nem száraz, hanem egy vajasan finom, csokoládés puhaság, amit a végén a vaníliás tejjel való locsolgatás koronáz csak meg igazán. Így lehet az, hogy az apósom azt mondta, hogy ez a kakaós csigák királya. Ha az ember egyszer belekóstol, vagy csak beleszippant a sütőből kicsapódó édes csokoládéillatba, akkor azt garantáltan nem felejti el!

20130903_170303
Hozzávalók:

A tésztához:
50 dkg finomliszt
1 csipet só
3 evőkanál cukor
2 egész tojás
2,5 dl tej
1 csomag szárított élesztő
8 dkg olvasztott vaj

A töltelékhez:
5 dkg vaj
cukrozatlan kakaópor (én hollandot használtam)
porcukor

A tetejére:
1 dl tej
1 csomag vaníliás cukor, vagy egy teáskanál vaníliaaroma

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe tesszük (az olvasztott vaj utoljára kerüljön bele, de már ne legyen forró!), dagasztó programon elindítjuk, majd ha elkészült a tészta, hagyjuk duplájára kelni. Nem kell hagyni, végigmenni a programot, az első dagasztás után kapcsoljuk ki a gépet!

20130903_155257

2. Az elkészült tésztát lisztezett deszkára borítjuk, amit vékonyra nyújtunk. Megkenjük a olvasztott vajjal, majd alaposan megszórjuk kakaóval, majd annyi porcukorral, hogy ki se látsszon alóla a kakaó. Szitálni felesleges, még akkor is, ha picit összeállt a kakaópor, mert legfeljebb valahol kellemes meglepetés ér minket, mikor egy különösen kakaós részbe harapunk. Ennél nagyobb baj soha ne érjen minket.

20130903_155826

3. Végül szorosan feltekerjük, akár egy bejglit, majd felszeleteljük. Én jó vastagra szeretem vágni, és mindig szorosan sorakoztatom őket egymás mellé a tepsiben, hogy felfelé dagadjanak, és ne szétterüljenek. A másik fő célom ezzel az az, hogy ne legyen kérges peremük, hanem még a széleik is puhák maradjanak. Végül 180 fokos sütőben megsütjük, majd ahogy a sütőből kivesszük, meglocsoljuk a forró vaníliás tejjel.

Előtte:

20130903_160556

20130903_160603

Utána:

20130903_165300

20130903_165305

És egy kis kedvcsináló:

20130903_170256

20130903_170313

20130903_170328

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák