Barion Pixel

Libazsíros kifli

20131011_1305040

Szerintem minden péksütemény csak álmodhat ennyi erényről, ami ennek a kiflinek jutott, mert ez egy igazi remekmű. Tépkedni való, nyelven olvadó, a zsírnak köszönhetően utánozhatatlanul karakteres ízekkel rendelkező, aranyszín puhaság, amit képtelenség abbahagyni 🙂

Hozzávalók:

– 50 dkg liszt
– 1 csomag száraz élesztő (megfelel 2,5 dkg-nak)
– 3 dl langyos tej
– 1 teáskanál cukor
– 8 dkg libazsír (kacsazsírral is készíthető)
– 2 teáskanál só
– 1 tojás a kenéshez

A tészta hozzávalóit a kenyérsütő gép üstjébe tesszük (a zsírt nem olvasztjuk fel!), dagasztó programon elindítjuk, majd ha elkészült a tészta, hagyjuk duplájára kelni. Nem kell a programnak végigmennie, az első dagasztás után kapcsoljuk ki a gépet! Kenyérsütőgép híján az eljárás a következő: a liszt közepébe egy mélyedést készítünk, melybe beletesszük a cukrot és az élesztőt, majd felöntjük az egészet langyos tejjel. Hagyjuk, hogy az élesztő 15 perc alatt felfusson, majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, megdagasztjuk és kelesztjük egy órát…
Ezután lazán átgyúrjuk a tésztát, majd fél centis körré nyújtjuk, amit nyolc cikkre vágunk. Ezeket feltekerjük kifli formájúra. Tíz-tizenöt percig újra kelesztjük, majd sütőpapírral bélelt, vagy kikent tepsire sorakoztatjuk őket. Lekenjük a kifliket a felvert tojással, végül 180 fokos sütőben, körülbelül húsz perc alatt aranyszínűre sütjük.

Jó étvágyat! 🙂

Margó

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák