Barion Pixel

Bögrés aranygaluska

P1030996

3,5 l kelesztő

Az aranygaluska a kelt tészták királynője. És méltán. Hogy idézzem Gégény Gabriellát: „A vaníliasodóval leöntött aranygaluska olyan gyönyörű, mint amikor a Balaton-felvidéki dombságra meleg napfény csorog.” 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:
– négy bögre liszt
– fél bögre cukor
– 1 csomag szárított élesztő
– 8 dkg puha vaj vagy margarin
– 1 csipet só
– 1 bögre langyos tej
– 3 tojás

A diós töltelékhez:
– másfél bögre darált dió (kb. 15 dkg)
– háromnegyed bögre cukor
– 5 dkg olvasztott vaj

A sodóhoz:
– 1 csomag vaníliás pudingpor
– 1 liter tej
– 5 evőkanál cukor

Ezekből tulajdonképpen híg pudingot főzünk a csomagoláson feltüntetett útmutató szerint.

Az aranygaluska elkészítése:

1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, majd a mikróban melegítjük szűk egy percig. Ez megrövidíti a kelesztés időtartamát. Persze ez a lépés kihagyható.
2. Ezután hozzáadjuk az összes többi hozzávalót. Fakanállal elkezdjük összedolgozni. Mikor a tészta összeáll nagyjából, akkor körkörösen haladva, alányúlunk a fakanállal, és megemelgetjük a tésztát, tulajdonképpen aláütögetünk 🙂 Én így dagasztom, de nem sokáig. Kb. öt perc a munka össze-vissza, amit rászánok. Nem kell tökéletesnek lennie, szépen meg fog kelni.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk úgy a kétszeresére kelni.
5. Eközben összekeverjük a diót, a cukorral.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 180-200 fokra (ki hogy szokta sütni a kelt tésztákat, én valahol a kettő között).
7. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, kinyújtjuk két centi vastagságúra. A tetejét is lisztezzük közben.
8. Vajazzunk ki alaposan egy nagyobb jénait, vagy egy közepes tepsit.
9. Szaggassunk ki a tésztából kb. 5 cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót (ki mit használ) folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a jénaiba.
10. Ha az első réteg megtelik, akkor kenjük meg olvasztott vajjal, és szórjuk rá a cukros diónk felét. Elvileg még egy rétegünk lesz, arra locsoljuk a többi olvasztott vajat, és mehet rá a maradék diós töltelék.
11. Süssük aranyszínűre, végezzünk tűpróbát!
12. Míg sül, addig készítsük el a vanília sodót, majd tálaljuk 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Az eredeti recept forrása: http://margit2.hu/kiprobaltrecik/edessutik.htm

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek