Barion Pixel

Bögrés, dagasztás nélküli fehér kenyér – ropogós, buborékos, hűtős!

DSC_0882

Ugye milyen gyönyörűséges? A képbe szinte bele lehetne harapni 🙂 És ilyen kenyeret olyan egyszerűen süthetünk, hogy azt nem is gondolnánk. A tésztát öt perc összeállítani, ezután éjszaka a hűtőben megkel, reggel formázzuk és azonnal sütjük! Nem kell hozzá sem idő, sem nagy tehetség 🙂
Ez a recept saját kísérlet eredménye, gondoltam, hogy hűtőben kelesztve sem történhet nagy baj, így beletettem a Pataki tálhoz használt kenyértésztámat a hűtőbe. Nem is történt baj 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! :-)

Hozzávalók:
– 5 bögre liszt (62 dkg)
– 2 bögre langyos víz (5 dl)
– 2 evőkanál étolaj
– 2 teáskanál só
– egy csomag porélesztő (7g) vagy két és fél deka friss

Elkészítése: 

1. A hozzávalókat kimérjük egy tálba.
2. Nagyjából az egészet összekeverjük egy villa segítségével.
3. Ezután összegyúrjuk. Nem kell tökéletesnek lennie, ez egy kétperces mutatvány. legyden lágy a tészta, de ne ragadós, pici liszt mehet még hozzá, ha szükséges.
4. Letakarjuk egy konyharuhával, és éjszakára a hűtőbe rakjuk.
5. Reggel egy lisztezett deszkára borítjuk, nagyjából átgyúrjuk, veknivé formázzuk, majd három helyen keresztbe bevágjuk. Csak nagyon vékonyan!
6. Sütőpapírral bélelt jénai tálba tesszük. Ezen a ponton lehet még plussz harminc percig keleszteni, akkor igazán laza, magas kenyér lesz belőle, de nem kötelező, süthetitek azonnal is 🙂
8. A kenyeret (egy kicsit a fedőt is lehet) lespricceljük vízzel. Én kézzel szoktam egy pohárból, de a lényeg, hogy a felszíne mindenütt csillogjon a víztől.
7. Bekapcsoljuk a sütőt a maximumra (220 fok). Betesszük az ekkor még hideg sütőbe. Körülbelül 50 percig sütjük FEDŐ alatt!
10. Ha letelt az ötven perc, akkor óvatosan leemeljük a jénai tetejét, és tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e már a tészta a közepén is.
11. Ha nem, akkor még sütjük további tíz percig (ez akár több is lehet, nyilván sütőfüggő), ha igen, akkor újra lespricceljük a kenyeret, és aranybarnára sütjük fedő NÉLKÜL!

DSC_0940sz

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0874

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák