Barion Pixel

Sajtszalma bögrésen – ropi helyett!

DSC_0022

Régi kedvenc új fotóval 🙂
A Fakanál magazin egy régi számában bukkantam erre a receptre, már a neve is ígéretes volt, tudtam, hogy ropi helyett gyakran fogom készíteni. Minden várakozásomat felülmúlta, mert amellett, hogy a tésztájával nagyon könnyű dolgozni, a vaj, a sajt és a paprika már nyers tésztaformában is ínycsiklandó, amikor pedig sül, az már a kibírhatatlan kategória (a legjobb értelemben:-)

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre 🙂

Hozzávalók:
– 2 bögre reszelt trappista sajt (15 dkg)
– 1 púpos bögre liszt 15 dkg)
– 2 csapott teáskanál őrölt fűszerpaprika
– 1 csapott teáskanál só
– 2 tojás sárgája
– 15 dkg szoba hőmérsékletű (esetleg enyhén felolvasztott) vaj vagy margarin

+ a tetejére egy felvert tojás egy pici sóval a kenéshez

Elkészítése:
1. A sütőt bekapcsoljuk 180 fokra.
2. A hozzávalókat összegyúrjuk. Én gyúrás előtt nagyjából összekutyultam az egészet egy villával. Ha nagyon ragadósnak ítéljük a tésztát, akkor gyúrjunk hozzá még egy pici lisztet.
3. Késfok vastagságúra (2-3 mm) nyújtjuk a tésztát jól lisztezett felületen, és vékony csíkokra szeleteljük. Én pizzavágóval csináltam.
4. Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket, és 15-20 perc alatt megsütjük. Ki mennyire szereti roppanósan, ezt mindenkinek magának kell kitapasztalni. Nálunk a férjemnek jobban kiszárítom, mert ő úgy szereti 🙂
5. Két jó tanács: ha vendégeknek készítjük, akkor előbb süssük meg a nem túl szép széleket, hogy bűntudat nélkül nasizhassunk, abban a tudatban, hogy a vendégeknek is jut majd belőle 🙂 A másik: nem mérvadó, hogy a margarin bugyog mellette, attól már megsülhetett. A buborékok akkor fognak eltűnni, ha kivesszük a sütőből, szép fényes bevonat képződik majd belőle.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák