Barion Pixel

Kristálytiszta, gyöngyöző, aranysárga húsleves

DSC_0561

Ha vasárnaponként a terített asztalra kerül anyukám húslevese, most két kislány édesanyjaként is ugyanolyan sok tésztával és répával eszem, mint akkoriban, amikor még én magam is alig értem fel az asztalt. Azóta már több szék van, több felnőtt és több gyerek, nagyobb a hangzavar és a fazék, de anyukám mosolya és a családi fészek melege mit sem változott.
Az előbbi sorokat a blog első bejegyzésből idéztem, és itt az ideje, hogy ennek a csodának a szertartásos elkészítését is leírjam Nektek. Következzék tehát az aranysárga, áttetsző, gyöngyöző húsleves, ahogyan az én anyukám készíti:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók négy személyre:

– fél kg leveshús (csirke, tyúk, liba vagy kacsa) vagy fél kg húsos levescsont (sertés vagy marha)
– 12 bögre víz (3 liter)
– 1 kisebb fej vöröshagyma
– 2 gerezd fokhagyma
– 2 közepes sárgarépa
– 1 fehérrépa
– 1 szelet zeller
– fél paradicsom
– fél fehér paprika
– 1 teáskanál só
– 1 teáskanál ételízesítő
– 1 leveskocka (a felhasznált húsnak megfelelő)

Elkészítése:

1. A húst vagy a csontot hideg vízbe, legalább egy órára beáztatjuk.
2. Ezután annyi hideg vizet engedünk rá, hogy ellepje, és lassú tűzön felforraljuk.
3. Ha felforrt félrehúzzuk a tűzről, leöntjük róla a vizet, majd a húst újra átmossuk hidegvízzel. Ez a lépés el is hagyható!
4. Ezután a húst felengedjük három liter hideg vízzel, beletesszük a sót, a fej hagymát egészben, és a fokhagymagerezdeket, majd nagyon-nagyon lassú tűzön, fedő alatt főzni kezdjük.
5. Mikor gyöngyözni kezd, és összegyűlik a hab a tetején, akkor azt nagyon óvatosan lehalásszuk a leves tetejéről egy teaszűrő segítségével.
6. Húsz percet főzzük tovább, majd hozzáadjuk a zöldségeket, aparadicsomot, a paprikát, a vegetát és a leveskockát.
7. Fedő alatt hagyjuk továbbra is nagyon gyenge tűzön gyöngyözve főni egészen addig, ameddig a hús és a zöldség meg nem puhul.
8. A húsos csont akkor jó, ha a villát beleszúrva szépen leválik a csontról.
9. Fontos: ha tyúkból készítjük a levesünket, akkor a zöldségeket csak egy óra főzés múltán tegyük a levesbe, hiszen az jóval lassabban fő meg!
10. Ha a leves elkészült, akkor a zöldségeket és a húst külön tányérokra kiszedjük, majd a levest átszűrjük egy teaszűrőn. Gyönyörű, kristálytiszta levest fogunk kapni, ha szépen betartjuk, hogy nagyon takarékon, csak gyöngyöztetjük a levest, és nem hagyjuk fortyogni.

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0606

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák