Barion Pixel

Fahéjas csigatekercs – mintha kürtős kalácsba harapnánk

DSC_0987

Ebben minden benne van, ami csak egy csigától elvárható, sőt még annál is több. Mert van ugyebár a csiga, azzal a finom fahéjas töltelékkel. De képzeljétek csak el azt, hogy a csiga tekercsformát ölt, a néhány vastag réteg helyett, sok-sok vékony puha, kelt tészta réteg közt rejtőzik egy cukros, vajas, karamellává sült fahéjfolyam. És, ami erre még ráfejel: az egy roppanós cukorkéreg, ami az egészet bevonja, és ami roppan, mikor beleharapunk. Éééés, ráadás is van: leírhatatlan a kifolyt töltelék, ami karamellává változik, rajta ne hagyjátok a sütőpapíron 🙂

Hozzávalók:

– három és fél bögre fehér finomliszt (45 dkg)
– 5 dkg olvadt vaj
– másfél teáskanál szárított élesztő
– 1 bögre 2,8%-os tej (2,5 dl)
– egyharmad bögre porcukor (6 dkg)
– 1 tojás

A töltelékhez:

– kétharmad bögre kristálycukor
– 2 jó teáskanálnyi fahéj
– 5 dkg olvadt vaj

A glazúrhoz:

– két teáskanál víz és egy teáskanál porcukor keveréke

Elkészítése:

1. A tészta alapanyagokból kissé ragadós tésztát dagasztunk. Nem kell nagyon kidolgozni, elég, ha szép, simára összeáll. Én a mixerem spirál alakú dagasztófejével csináltam, körülbelül három perc alatt összeállt. De fakanállal is hipp-hopp megvan, vagy kenyérsütő üstjében. Mindenesetre nem kell nagy feneket keríteni a dagasztásnak.
2. Ezután egy tálban meleg helyen, letakarva egy órát kelni hagyjuk. Én nejlonzacskóval takartam le.
3. Ha megkelt, akkor egy lisztezett deszkán kinyújtjuk a tésztát téglalap alakúra. Kb. 40*50 centisre, majd egyenletesen szétterítjük rajta a tölteléket, vagyis az olvadt vaj, a cukor és a fahéj keverékét.
4. Ezután a rövidebb felénél fogva feltekerjük a tésztát, majd nyolc egyenlő trapéz alakú darabra vágjuk.
5. A trapézokat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, méghozzá a következőképpen: a hosszabbik felükkel lefelé tesszük őket, majd szépen kézzel megnyomjuk a tetejüket, vagyis egy kicsit kilapítjuk őket. Így kell kinéznie, ahogyan a fotón is:

DSC_0917

6. Hagyjuk őket további fél órát pihenni, majd tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre. És itt most fontos, hogy erőteljesen barna színűnek kell lenniük, nem kell aggódni, mert nem sütjük túl.
7. Mikor elkészültek, akkor lekenjük őket a cukros-vizes keverékkel, és nekiesünk 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Receptötlet itt! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák