Ez az étel igazán különleges ízvilágot varázsol az asztalra. Én is most először próbáltam ki a vöröslencsét, és felülmúlta a várakozásimat. A konyhában konkrétan olyan illat volt, miközben főztem, hogy folyamatosan kóstolgattam 🙂 Ízek, színek és illatok kavalkádja, minden túlzás nélkül… De visszatérve: nagyon finom, könnyen puhul, nem kell áztatni, mégis a lencse minden erényével rendelkezik. Kolbásszal, és a picikét savanykás, fűszeres, tejfölös ízével teljesen levett a lábamról ez az egytál! 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!
Hozzávalók:
– 2 és fél bögre vöröslencse (25 dkg)
– 1 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 2 doboz hámozott, darabolt konzervparadicsom (700-800 g)
– 2 sárgarépa
– 8 dl víz (vagy zöldségalaplé, amennyiben alaplevet használunk, elhagyhatjuk a leveskockát)
– 1 zöldségleveskocka (vagy bármilyen leveskocka)
– 1 csapott evőkanál őrölt, csemege fűszerpaprika
– 1 csapott evőkanál kristálycukor
– fél mokkáskanál bors
– fél mokkáskanál só
– 1 evőkanál 10%-os ecet vagy borecet
– 20 dkg kolbász
+ a tálaláshoz egy kis doboz tejföl vagy natúr joghurt, 1 citrom vagy lime
Elkészítése:
1. Egy közepes leveses fazékban ropogósra pirítjuk a felkarikázott kolbászt, melyet egy szűrőkanál segítségével kiszedünk egy külön edénybe.
2. A kolbászzsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a felkarikázott sárgarépát is, és további tíz percig pirítjuk az egészet, közepes tűzön.
3. Ezután hozzáadjuk az összenyomott fokhagymát, mellyel még egy percig pirítjuk.
4. Ezután félrehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a paprikát, a cukrot, az ecetet és a borsot is, forraljuk össze, majd adjuk hozzá a paradicsomot, és süssük össze vele.
5. Ha összesült, akkor adjuk hozzá a vizet és a leveskockát (vagy az alaplevet) valamint a lencsét.
6. Főzzük takarékon 30 percig, majd egy botmixerrel pürésíthetünk rajta egy kicsit (de csak picit, maradjanak egybe szemek!), ha szeretnénk. Én legközelebb nem fogok, mert olyan gyönyörű színe van a mixelés előtt.
7. Tejföllel, citrommal és a sült kolbásszal tálaljuk.
A vörös lencsét a Mag, amit akartok biztosította, amit ezúton is köszönök! 🙂
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
A szuper alapötlet innen származik, köszönöm!