Barion Pixel

Omlós, ízletes bejgli egyszerűen (bögrésen is)

alt

Én ezzel a finomsággal kívánok Nektek áldott, békés és meghitt ünnepnapokat 🙂

A tésztája nagyon puha, melyet a hozzávalók gazdagságának köszönhet, benne van minden, ami csak tökélyre vihet egy omlós tésztát: zsír, vaj, tejföl, tej. A tölteléke pedig zaftos, és köszönhetően egy speciális (nem kell félni, mert pofonegyszerű 🙂 eljárásnak, nem válik el a tésztától.

A recept saját kísérlet eredménye…

A mérce a szokásos a 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 4 rúdhoz:
– 8 bögre (1 kg) fehér finomliszt
– 20 dkg szoba hőmérsékletű vaj
– 15 dkg sertészsír (kb. hat nagyobb evőkanálnyi)
– 2 dkg friss élesztő
– egyharmad bögre porcukor (8-10 dkg)
– 1 bögre 20%-os tejföl
– fél bögre langyos 2,8%-os tej
– 4 tojás sárgája

A diós töltelékhez (2 rúdhoz elegendő)
– 40 dkg darált dió
– másfél bögre (22 dkg) kristálycukor
– negyed bögre (7 cl) víz
– 1-2 evőkanál baracklekvár

A mákos töltelékhez:
– 35 dkg darált mák
– másfél bögre (22 dkg) kristálycukor
– negyed bögre (7 cl) víz
– 1-2 evőkanál baracklekvár

+ 2-3 tojás sárga a kenéshez

Elkészítése:
1. Először a tölteléket készítjük el. Két kisebb lábasba belemérünk másfél-másfél bögre cukrot.
2. Ezekre óvatosan ráöntjük a vizet, majd közepes lángon melegíteni kezdjük, de egyszer sem keverjük, tilos! Mikor felforrt, akkor egy perc forralás után hozzácseppentünk két-két csepp ecetet. Ezután még két percig forraljuk, majd elzárjuk. Most sem kevergetjük, az egész procedúra során egyetlen-egyszer sem keverjük!
3. Az egyik fazék tartalmával leforrázzuk a darált diót, a másikkal pedig a mákot. Gyorsan összekeverjük, majd annyi vizet vagy baracklekvárt adunk hozzá, hogy ne legyen túl száraz, morzsalékos, de csak annyit, amennyit nagyon muszáj, ne legyen túl nedves, mert akkor ripityára reped a bejgli. Az is előfordulhat, hogy a máknak illetve a diónak olyan magas a nedvességtartalma, hogy egyáltalán nem kell hozzá folyadék.
3. A tölteléket félretesszük hűlni.
4. A lisztet, a cukrot, a vajat, a zsírt és az élesztőt szépen elmorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a tojások sárgáját, a tejfölt, a tejet. Ha a tészta nagyon kemény, akkor egy pici tejet adunk hozzá, ha ragad, akkor pedig lisztet.
5. Ezután négyfelé vesszük, majd egy kb. 30*40-es téglalappá nyújtjuk őket. A tepsi hossza legyen a mérvadó. A deszkát nem lisztezzük!
6. Szépen elterítjük rajtuk a tölteléket (mindegyik fajtát felezve), úgy hogy minden szélén egy-egy centit kihagyunk. Én a nyújtófával a tölteléket is nyújtottam, így szép egyenletes lett. A két rövidebb szélet felhajtjuk, mint a képen, majd a hosszabbik oldalánál fogva elkezdjük szépen felcsavarni.

DSC_0125l

7. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön.
8. Egy gáztepsire egyszerre két rúd kerüljön, kellő távolságra egymástól.
9. Ezután kenjük meg őket egy soron tojássárgával, jó vastagon, majd tegyük őket hűvös helyre.
10. Fél óra múlva kenjük át tojásfehérjével is, majd tegyük ismét egy fél órára hűvösre.
11. Sütés előtt alaposan szurkáljuk meg a tetejüket és az oldalukat egy hústűvel.
12. 160-170 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon 30-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
13. Ha kirepedt, akkor még melegen szépen összenyomkodjuk a repedéseket kézzel vagy egy lapos fakanállal.

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0177k

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák