Barion Pixel

Sós, házias vendégváró pogácsa – harmadnapra sem szárad ki

Ennél jobb vendégváró kevés akad. Juci receptjei közt találtam, „Mancinéni féle” sós pogácsaként volt feljegyezve. Puha, foszlós, egyúttal omlós és még harmadnapra sem veszít az állagából, finomságából, ami a zsír jótékony hatásának köszönhető. Akárcsak a házias íze. Nagyon finom, próbáljátok ki 🙂
Különösen szépek és mutatósak is, csillogó réteggel a tetejükön.
Amiért pedig praktikus: este gyúrjuk, reggel sütjük 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy nagy adaghoz (1,5 kg pogácsához):

– 8 bögre fehér finomliszt (1 kg)
– 40 dkg szoba hőmérsékletű sertészsír
– 5 tojás sárgája
– másfél-két csapott evőkanál só
– 1 kis pohár tejföl (2 dl)
– 1 kocka friss élesztő (5 dkg)
– szűk negyed bögre tej (fél dl)
– 1 mokkáskanál kristálycukor

A tetejére a kenéshez:
– 1 tojás sárgája felverve, egy mokkáskanál tejjel összekeverve

Elkészítése:

1. A tejet meglangyosítjuk, belekeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, majd tíz perc alatt felfuttatjuk.
2. Ezután a többi hozzávalóval összegyúrjuk, majd északára hűtőbe tesszük pihenni.
3. Másnap reggel lisztezett felületen körülbelül két-három centi vastagra kinyújtjuk, hosszára késsel vékonyan becsíkozzuk, majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
4. A pogácsákat sütőpapírral bélelt sütőlemezekre sorakoztatjuk, majd megkenjük őket a tejes tojássárgával és 190 fokon addig sütjük, míg a tetejük halvány aranysárgás színt nem kap. Nem szabad kiszárítani, mert kisütjük a finom ízeket belőle!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Pin It on Pinterest

Share This