Barion Pixel

Gyors ebédek: Tarhonyás lecsó

DSC_0494k

Ez az egyik kedvenc ételem, anyukám receptje, pontosan így készül, mióta csak az eszemet tudom, amikor pedig paradicsom és paprika illat árad a konyhában, az igazi nyáridőt idéz nekem. Igaz kicsinek mindig úgy kértem anyától, hogy főzzön lecsót, de ne tegyen bele paradicsomot és paprikát, de azóta azért kevésbé vagyok válogatós, és már nemcsak az illatát szeretem a paradicsomnak és a paprikának, hanem meg is eszem 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók egy nagyobb adaghoz:
– negyed bögre étolaj (8 ml)
– 2 nagy fej vöröshagyma
– 13-14 db közepes paradicsom
– 6-7 nagyobb fehér paprika
– 2 teáskanál só
– 2 evőkanál cukor
– 1 teáskanál piros, őrölt fűszerpaprika
– egy harmad bögre víz
– másfél bögre tarhonya (25 dkg)
– 10 dkg házikolbász
– 30 dkg főzőkolbász

Elkészítése:
1. Egy nagyobb fazékban felhevítjük az olajat, majd hozzáadjuk a felkockázott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
2. Ezután hozzáadjuk a felkockázott paprikát, egy teáskanál sót, majd takarékon főzzük egy negyed órát.
3. Ez idő alatt felkockázzuk a paradicsomot, és felkarikázzuk a kolbászokat. Én a főzőkolbászt először hosszára is elvágom, és csak utána vágom szét, így fél karikák kerülnek a lecsóba.
4. A negyed óra eltelte után hozzáadjuk hagymás paprikánkhoz a paradicsomot is, valamint két kanál kristálycukrot. Mikor az is fortyogni kezd, szórunk rá egy teáskanál őrölt paprikát, amit elkeverünk benne.
5. Most öntünk hozzá egy negyed bögre vizet, valamint a tarhonyát is. A legkisebb fokozaton hagyjuk fedő alatt főni, közben persze kevergetjük is néha. Ha a paradicsomunk nem volt olyan lédús, akkor előfordulhat, hogy kell még alá víz. Ha a tarhonya leragad, de még nem puha, akkor kapjon vizet, de csak módjával. Arra pedig tényleg nagyon ügyeljünk, hogy nagyon pici fokozaton főjön.
6. Mikor a tarhonya már majdnem puha, akkor adjuk hozzá a kolbászokat, és főzzük további öt percig. Akkor kóstoljunk, és sózzuk utána bátran. Kelleni fog a teáskanál só, ha a kolbász nem volt túl sós. De biztos, ami biztos, kisebb adagokban kerüljön csak bele a só, hogy a saját szánk ízére alakíthassuk 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

DSC_0464k

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák