Barion Pixel

Bögrés diós kosárka

Már szerepel egy diós kosárka a blogon, azt meggyel sütöm, és a tésztájában sütőpor van. Most egy újat kísérleteztem ki, olyat, ami a klasszikus vajas tésztából készül, nem kell bele sem sütőpor, sem élesztő. Nagyon finom a végeredmény, és maga a tészta is formatartó, laza, édes, omlós kis kosárka, baracklekvárral, és egy finom habos-diós koronával.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 20-24 kosárkához:

– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)

– 2 tojás sárgája

– másfél kis kocka vaj vagy margarin (15 dkg!)

– 1 bögre porcukor (10 dkg)

A diós habhoz:

– 2 tojás fehérje

– bő háromnegyed bögre kristálycukor (12 dkg)

– 2 bögre darált dió (16 dkg)

+ néhány kanál sárgabaracklekvár és porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Fontos, hogy a vaj puha legyen a felhasználás előtt! Ha tészta nagyon ragad, akkor adjunk hozzá egy pici lisztet, ha száraz, akkor egy nagyon pici tejet. Az elején száraznak tűnhet, de a kezünk melegétől a vaj szépen felolvad, és minden klappolni fog 🙂

2. A tésztát kinyújtjuk, olyan háromnegyed centi-centi vastagságúra, majd a kosárka átmérőjével nagyjából megegyező méretű pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket szaggatunk.

3. A köröket a kizsírozott/kivajazott formákba nyomkodjuk.

4. A tojásfehérjéket a kristálycukorral turmixgéppel felverjük, jó sűrűre, majd egy fakanállal hozzáforgatjuk a darált diót.

5. A tésztakosárkák aljába egy-egy teáskanál baracklekvárt kanalazunk, majd a diós habbal kosárkákat a háromnegyedükig töltjük, és sütőlemezre vagy tepsibe sorakoztatjuk őket.

6. 180 fokon, alsó-felső sütés programon, szép világosra sütjük őket és porcukorral leheletvékonyan meghintve tálaljuk.

7. A kosárkák pár perc hűlés után könnyen kipottyannak a formából, de óvatosan bánjunk velük, mert melegen még picit törékenyek.

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák