Barion Pixel

Rezgős szilvás túrógombóc, mákba hempergetve, bögrésen

3,5 l kelesztő

Amikor egy puha, nagyon túrós túrógombócba mézédes szilvát teszünk, és ezt még mindennek a tetejébe meghempergetjük a porcukros mákban, valami olyasmit kapunk, amiről álmodni szokás 🙂
Ki ne hagyjátok, mert az egyik legfinomabb desszert, amihez eddig szerencsém volt…

A recept pedig azért különösen kedves nekem, mert a kislányomnak köszönhetem.
Az úgy történt, hogy középső csoportos, kis copfos angyalként úgy gondolta, hogy az óvodában a folyosóra kitett rendelhető könyvek közül, ő nem mesekönyvet vagy színezőt választ magának. Nem is matricákkal telerakott, csillogós hercegnőtervezőt, hanem az anyukájának rendeli meg a Családi receptjeim szakácskönyvet Liptai Zoltántól, mert az ő anyukája úgy szeret sütni. A legbecsesebb könyvem azóta is mind közül, ahányszor ránézek elérzékenyülök, és ez nem szűnik…
Tehát ezen becses könyvből származik a recept 🙂

A mérce pediglen a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 15 nagyobb gombóchoz:

– 50 dkg tehéntúró
– 4 tojás
– háromnegyed bögre búzadara (bő 2 dl)
– 1 csipet só
– kb. 8 darab apró! szemű szilva ( ha nagy, akkor 4)

+ 1 evőkanál kristálycukor a szóráshoz

A mákos keverékhez:

– 1 bögre mák bőven mérve (12 dkg)
– kétharmad bögre kristálycukor (kb. 10 dkg)

Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a túróval a tojások sárgáját, a búzadarát, és a csipet sót homogénné keverjük egy villával.
2. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd hozzáforgatjuk a túrós masszánkhoz.
3. Ezután tíz perc pihentetés következik, miközben mi összedaráljuk a mákot a cukorral, elfelezzük a szilvákat (ha nagyok, akkor negyedeljük, ha óriásiak, akkor nyolcadoljuk :-), és megszórjuk őket kristálycukorral. Vagy a húsos részüket egyenként belemártjuk cukorba, hogy még jobban tapadjon. Ezután felteszünk egy nagyobb fazékban vizet, amit felforralunk.
4. Ha már forr a víz, akkor jöhet a gombócok formázása! Félmaréknyi túrómasszát veszünk a kezünkbe, belebugyolálunk egy fél (negyed, nyolcad 🙂 szilvát, és gombóccá formázzuk. Ha bárhol kibújik a szilva kis sarka, akkor megpróbáljuk úgy igazítani, hogy ne kandikáljon ki, vagy adunk hozzá további túrómasszát. Picit nedves kézzel jó dolgozni, de ezek így is ragadni fognak, semmi baj. Kell is nekik, arra gondoljunk, hogy cserébe nem atom kemény, hanem rezgős gombóckáink születnek majd a habokból. Lehet, hogy nem a legkerekebbek, de háziasak és finomak. Szóval türelemjáték, és ne feledjük el őket miután a vízbe pottyantottuk őket néha óvatosan átforgatni.
5. Onnantól számoljuk a főzési időt, hogy feljöttek a gombócok a víz tetejére. Innen visszavesszük a tűzhely fokozatát, és lassú tűzön, 7 percig főzzük őket, majd szűrőkanállal kivesszük, és lecsepegtetjük őket. mehetnek is egyesével a porcukros mákba, ahol jól meghempergetjük őket, majd… Majd? Hát megesszük, de izibe 🙂

Jó étvágyat hozzájuk! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek