Barion Pixel

Házi mogyorókrém bögrésen

Maminak hatalmas, égbenyúló mogyoróbokrai vannak a kertjében, és most kezdődik a mogyorószezon. A levelek mögül a mogyorók kikandikálnak, és mosolyognak a kupacsok alól, amikor pedig pattog a héjuk a sütőben, illatozik a pirult mogyoró, vagy forrón roppan a szánkban, az leírhatatlan. És számomra ez az az íz és élmény, ami a bolti mogyorókrémből hiányzik.

Biztosan kerül is abba mogyoró, de amikor magunk készítjük, és az olvadt csokoládéba beleforgatjuk az olajos mogyorót, amit mi magunk pirítottunk, aprítottunk, az egészen más. Tudjuk, hogy mi van benne, szinte semmi. Semmi, ami megromolhatna, semmi, ami felesleges.

Én sok receptet átnéztem, mindben a mogyoró és a csokoládé mennyisége volt a közös, de a legtöbbe vagy tejpor került, vagy tej, vagy vaj, ami miatt bizalmatlan voltam az eltarthatóság szempontjából. Végül úgy döntöttem, hogy az enyémbe csak csokoládé, kakaópor, porcukor, és vaj helyett olaj fog kerülni. És nagyon finom lett, selymes, csokoládés, mogyorós, nem túl édes, de azért kellőképpen.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 2 bögre török mogyoró
– 2 tábla étcsokoládé (20 dkg)
– fél tábla tejcsokoládé (5 dkg)
– 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (magas kakaótartalmú, nálam holland)
– 1 evőkanál porcukor
– 2 evőkanál étolaj

Elkészítése:

1. A mogyorót serpenyőben vagy sütőben megpirítjuk. A serpenyőben hirtelenebbül sül, rázogassuk, kevergessük folyamatosan, hogy ne égjen le. Mikor elkezd a héja pattogni, pirult illata lesz, és keverés közben elkezd lejönni a héjuk, akkor késszé nyilvánítjuk, kiöntjük őket egy konyharuhára, és azon melegében óvatosan összedörzsöljük őket, hogy lejöjjön a héjuk.

2. Ezután késes aprítóba tesszük, és miközben átrakosgassuk őket, még leszedegetjük azon mogyorók héját, amelyek nem potyogtak le a dörzsölés során. nem baj, ha marad rajtuk itt-ott, nem kell mindnek csupasznak lenni 🙂

3. A késes aprítóban addig keverjük őket, ameddig krémes nem lesz a mogyoró, vagyis kifakasszuk a mogyoróból az olajat. Ha nincs késes aprítónk, akkor daráljuk le egyszerűen, és botmixerrel vagy blenderrel keverjük majd a csokihoz. Picit darabosabb lesz benne a mogyoró, rusztikusabb desszertet kapunk végeredményben, de úgy is nagyon finom.
Amire azonban vigyázzunk: a késes aprítót és a darálót, turmixot fél percenként állítsuk le, nehogy leégjen a motor. Ezt minden esetben szoktam tanácsolni, mert nekem az előző blenderemet egy egyszerű krumpli pürével is sikerült leégetnem 🙁 A boltban azt tanácsolták, hogy ezeknél az eszközöknél a rövidebb időtartamok a biztosak…

4. Ezután nincs más dolgunk, mint felolvasztani mikróban vagy gőz felett a csokoládékat, hozzáadni a mogyoróhoz az olajjal, kakaóporral és porcukorral egyetemben, és addig keverni az aprítóban/blenderben vagy a botmixerrel, míg szép fényes és krémes nem lesz. Csatos vagy befőtte üvegbe töltjük, és miután kihűlt, lezárva, szobahőmérsékleten tároljuk. Ugyanúgy viselkedik, mint a Nutella, a hűtőben megkeményedik, de szobahőmérsékleten „kienged”, és visszanyeri a krémes állagát… De inkább ne tegyétek hűtőbe, hiszen nincs benne romlandó 🙂

Jó étvágyat! 🙂

És még így a végére (de nem utolsó sorban) hoztam Nektek néhány fotót a nagymamám pici mogyoróbokrairól és az idei termésről 🙂
Avagy: a beszerzési helyen az Ady Endre utcában. Mamit ugyanis tegnap felhívtam délelőtt, hogy mennék át mogyoróért. Délutánra egy vödörnyit megpucolt, és már a harmadik tepsivel pirította, így esélyem sem volt, hogy segítsek neki. Nála ez már csak így megy: minden mint a karikacsapás 🙂

A termés:

Mami:

Mami pici bokrai:

Kupacsban:

Krémben:

Készítsétek el! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák