Az egyik kedvenc ételem a rakott krumpli, mégpedig az, ami anyukám sütőjéből kerül ki, jó tejfölösen, arany pirosra sülve. Bármikor, és bármilyen körülmények között megeszem, addig, ameddig van, akárcsak a férjem, aki szintén rakott krumpli rajongó.
A jó rakott krumplinak titka is van: el kell találni a zsiradék mennyiségét, hogy ne legyen száraz, sok tejfölt kell ráhalmozni, és a krumplit nem szabad túlfőzni 🙂
És amiért még jobban szeretjük: egy munkás hétköznapon este be lehet készíteni a hűtőbe, másnap délben pedig frissiben kisütni 🙂
Hozzávalók:
– 1 kg burgonya (közepes burgonyákból)
– 5 tojás
– két kis poharas tejföl (2*170 g)
– 30-40 dkg virsli vagy főzőkolbász felkarikázva
– egy kis darab füstölt kolbász felkarikázva (10 dkg)
– só
+ pici zsír vagy vaj a kenéshez (kb. 5 dkg)
Elkészítése:
1. A tojásokat keményre főzzük, kb. 10 perc alatt.
2. A burgonyát eközben megmossuk, majd héjastól, forró, sós vízben 15 percig főzzük.
3. Míg a burgonya fő, megpucoljuk a tojásokat, és felkarikázzuk őket.
4. Ha a burgonya megfőtt, akkor hideg vízzel leöblítjük, majd meghámozzuk, és szintén felkarikázzuk.
5. Egy közepes tepsit vagy kikenünk vajjal vagy zsírral, majd rárétegezzük a krumpli felét, amit meghintünk sóval. Ekkor rátesszük a a tojásokat, majd a kolbászkarikákat, , és megkenjük őket az egyik doboz tejföllel.
5. Ezután a krumpli másik felét is elosztjuk a tetején, és apró vajdarabkákat, vagy zsírdarabkákat osztunk szét egyenletesen a tetején (vagy fel is olvaszthatjuk a vajat illetve zsírt, és meglocsolhatjuk vele), ismét sózunk, majd megkenjük az egészet a másik doboz tejföllel.
6. 200 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon addig sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
7. Ízlés szerint savanyúsággal vagy salátával kínáljuk!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala