Barion Pixel

Selymes, fűszeres körtekrémleves

Az ősz, ha egyszer beköszönt, akkor magával hozza a meleg színeket, a rozsda árnylatokat, a puha takarót, a szóló szőlőt, az mosolygó almát, és az egyik nagy kedvencemet, a körtét.

A körte, ami egy olyan gyümölcs, ami hamar lehullik, van hogy még zölden. Aztán az ablakban érik be az őszi napsugaraktól, de persze mind egyszerre. Ilyenkor, ha nem győzzük enni, akkor nagy mennyiségben alapanyagot jelenthet egy ízletes, krémes, intenzíven fűszeres leveshez.
Imádom, mert gyönyörű a színe, mesés az illata, és persze az íze is.
Készítsétek el…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 7 nagyobb körte
– kétharmad bögre főzőtejszín (2 dl)
– 1 evőkanál vaníliás pudingpor (főzős)
– 1 citrom leve kifacsarva
– 3-4 evőkanál méz
– 1 rúd fahéj, vagy egy teáskanálnyi őrölve
– 1 fél mokkáskanál reszelt gyömbér (elhagyható)
– 2-3 szegfűszeg (elhagyható)

Elkészítése:

1. A körtét meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, összekockázzuk, majd egy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, hogy éppen csak ellepje.

2. Feltesszük főni, hozzáadjuk a mézet, a fűszereket, a citromlevet és puhára főzzük.

3. Ha puha a körte, akkor vagy botmixerrel pürésítjük, vagy egy blender kancsójában.

4. A pudingot a tejszínnel csomómentesre elkeverjük egy tálkában, majd lassan csorgatva és folyamatosan kavargatva rászedünk egy-két merőkanálnyi meleg körtelevet. Ezt hőkiegyenlítésnek nevezzük, és azért van rá szükség, hogy nehogy összeugorjon és kicsapódjon a tejszín a hirtelen forróságtól, mikor a leveshez öntjük.

5. Ezután visszatesszük a tűzhelyre, a körtés krémhez hozzákeverjük lassan adagolva a pudingos tejszínt, majd összeforraljuk. Kóstoljuk, és saját szánk íze szerint adunk hozzá még abból, amit hiányolunk. Itt főleg mézre lehet szükség, ha esetleg nem olyan édes körténk…

6. Forrón tálaljuk, egy csipet fahéjjal meghintve!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Receptötlet itt…

szeretettel ajánlom:

Kategóriák