Barion Pixel

Gyors, sajtos-őszibarackos csirkemell

Ez az egyik kedvenc csirkés fogásom, nem is tudom, hogy hogy nem került fel ide 🙂 Egyszer réges-régen még a főiskolai éveim alatt csúsztatnom kellett fél évet a főiskolán egy műtét miatt, így abban az időszakban pincérnősködtem egy gyönyörű Duna-menti Halászcsárdában. Ott minden nap étlapról ebédelhettem és vacsorázhattam, és nem múlt el úgy hét, hogy ne választottam volna az őszibarackos pulykamellet, ami a vendégek körében is igen népszerű volt.

Most végre ide is felkerül, én pedig nosztalgiázom egy kicsit, hogy milyen is volt nagyon fiatalnak és nagyon gondtalannak lenni, reggelente a teraszról nézni a kávém mellől, hogy hogyan kúszik a nap az égre a Duna fölé, naplementekor hallani a kotró nyikorgó hangját, és érezni, hogy vannak lábaim, amik igencsak tudnak fájni, ha az ember lánya egész nap talpal 🙂

De következzék az őszis pulyka, ami most őszis csirke 🙂

Hozzávalók:

– 6 nagyobb szelet csirkemell enyhén kiklopfolva (kb. 60 dkg)
– 1 nagy konzerves felezett őszibarackbefőtt vagy házi befőtt (12 fél őszibarack, )
– 15-20 dkg reszelt sajt (edámi vagy trappista)
– só
– bor
– negyed bögre étolaj (8 cl)

Elkészítése:

1. A kiklopfolt csirkemellszeletek sózzuk-borsozzuk.

2. Az olajat egy tepsibe öntjük, ráfektetjük a hússzeleteket, majd lefóliázzuk vagy fedővel lefedjük a tepsit, és 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk fél órára, alul-felül sütés programon.

3. A fél őszibarackokat hosszanti irányban fél centinként bevagdossuk úgy, hogy a végén fél-egy centit kihagyunk. Magyarán annyit, hogy a barack egyben maradjon a végére, és ha szeretnénk legyezőszerűen ki tudjuk nyitni. Egyébként, ahogyan a fotón látszik, így önmagában is bármikor megállja a helyét szép tányérdíszként is.

3. Fél óra múlva a húst kivesszük, levesszük a fóliát. A csirkemellekre tesszük a bevagdalt barackokat (nekem kettő jutott egy-egy szeletre), majd ráhalmozzuk a sajtot. Én fogtam egy egy akkora sajthalmot, amit öt újjal össze tudtam fogni, és rányomta a barack tetejére egy határozott mozdulattal. Így nem szóródik mellé, és a sülés közben úgyis szépen szétterül.

4. Ezután kétszáz fokon sütjük addig, amíg szép aranyszínű nem lesz a sajt a tetején.

5. Párolt rizzsel vagy hasábburgonyával tálaljuk. A rizst én meglocsoltam a tepsiben lévő olajjal, ami nagyon feldobta 🙂

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák