Barion Pixel

Mennyei mandulás tiramisu bögrésen

Én nagy tiramisu rajongó vagyok, és az eredeti verzióra esküszöm. Pontosabban esküdtem. Míg meg nem kóstoltam a kis unokaöcsim szülinapján Erzsi néni varázslatos mandulás verzióját, ami csak úgy etette magát.
Aki belekóstolt, nem győzte dicsérni, és hümmögni, hogy milyen finom.

Szóval, ha biztosra szeretnétek menni a vendégségben, akkor bátran nyúljatok ehhez a recepthez és a zöld üvegcséhez, aminek az illata és az íze magával ragadó és valami egészen különleges, marcipános és színes 🙂

Aki ellenzi az aromákat, bátran használjon helyette Amaretto likőrt, az természetes, és természetesen igen finom is 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– egy és fél bögre habtejszín (3,2 dl)
– negyed bögre porcukor (5 dkg)
– 2 csomag vaníliás cukor
– 1 csomag (30-40 dkg) babapiskóta, 24 darab
– egy kis doboz mascarpone (250 g)
– 3-5 teáskanál mandulaaroma (zöld)

A mártogatáshoz:

– egy bögre főzött, jó erős, fekete kávé (2,5 dl)
– fél bögre hideg tej (1,25 dl)
– 1 csomag vaníliás cukor (10 g)
– 1 teáskanál rumaroma vagy három evőkanál rum

Elkészítése:

1. A kávét lefőzzük, összekeverjük a hideg tejjel, majd a rummal vagy aromával és a vaníliás cukorral.
2. A tejszínt a porcukorral kemény habbá verjük. A mascarponét kikeverjük a vaníliás cukrokkal és a mandulaaromával. Kóstoljuk, és legyünk bátrak vele, minél több az aroma, annál zamatosabb a végeredmény 🙂 Persze ne literszámra borítsuk, de kóstoljuk, és tegyünk bele jócskán! 🙂
3. A babapiskótákat egyenként vagy kettesével megmártjuk a kávés tejbe, majd egy közepes méretű jénai tál (kb. 25*20-as) alját kirakjuk velük. Tehetjük két kisebbe is, mint én, a két kis sütőtál pont akkora volt szélességre, mint a babpiskóták, így nagyon praktikus volt 🙂 Ezután jöhet a fele krém, majd rá még egy sor mártott piskóta, végül a krém másik fele, amit szépen elsimítunk a tetején. A babapiskótáknak ne csak az aljukat mártsuk, hanem az egészet merítsük meg, hogy karakteres legyen benne a rumos kávé. Ezért használjunk picit, mélyebb edényt
a mártogatáshoz, hogy magasabb legyen a süti 🙂
4. Hűtőben lefedve vagy lefóliázva pihentetjük legalább négy-öt órát vagy egy éjszakát, és másnap tálalás előtt megszórjuk alaposan holland kakaóporral. A kakaóport szűrőn keresztül szórjuk, hogy szép egyenletes legyen!

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Kategóriák