Az olajos kiflitészta felülmúlhatatlan, és a mini és abszolút jól áll neki, legyen szó sós, sajtos, szezámos vagy köménymagos változatról.
Na jó, egy dologgal mégis felül tudja önmagát: a rétegeknek nagyon jól áll az olvasztott vaj, és még milyen finom…
A kislányaimnál tarolt a recept, csak úgy párologtak el a tálcáról az apróságok 🙂
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók:
– 2 bögre fehér finomliszt (25 dkg)
– másfél bögre rétesliszt (25 dkg)
– szűk fél bögre étolaj (1 dl)
– 4 dkg friss élesztő
– 1 teáskanál cukor
– egy és negyed bögre tej (3 dl)
– 2 teáskanál só
+ 5 dkg vaj a kenéshez
A tetejére:
– 1 tojás felverve
– ízlés szerint durva szemű só, köménymag, szezámmag, reszelt sajt
Elkészítése:
1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát gyúrunk, dagasztunk, melyet letakarva egy órán át a hűtőben pihentetünk.
2. A megpihent, megkelt tésztát három egyenlő részre osztjuk, majd egyenként, körülbelül két-három milliméter vastagságú körlappá nyújtjuk őket.
3. Megkenjük a tetejüket olvasztott vajjal, és 16-16 cikkre vágjuk őket.
4. A cikkeket a szélesebbik felüknél fogva kiflikké tekerjük, és sütőpapírral bélelt tepsikre sorakoztatjuk őket.
5. A tetejüket a felvert tojással megkenjük, majd megszórjuk, sajttal, sóval, szezámmaggal, köménnyel, vagy amivel csak szeretnénk.
6. 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, körülbelül 15 perc alatt aranyszínűre sütjük őket.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala