Barion Pixel

Bögrés kalács kakaósan és diósan

Már régóta várat magára ez a recept is, de valahogy mindig vagy elázott a tészta a tölteléktől, vagy kevés volt bele a belevaló, de nem sikerült eltalálni az arányokat.
Ezidáig. Most már itt van szerencsére, gazdagon töltelékkel, puha, könnyű kalácstésztával, mosolygós aranybarnán, duci.
Páratlan, még akkor is, ha kettő van belőle a tepsiben.
Próbáljátok ki, igazi őszi-téli, lélekmelengető, békebeli finomság…

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– negyed bögre cukor (4 dkg) + 1 mokkáskanálnyi
– 1 csipet só
– 5 dkg vaj
– 2 tojás sárgája
– szűk egy bögre tej (2-2,5 dl)

A töltelékhez:

A dióshoz:

– 4 bögre pucolt (nem darált) dió (20 dkg)
– kétharmad bögre kristálycukor (10 dkg)

A kakaóshoz:

– fél bögre kristálycukor
– negyed bögre holland kakaópor

+ 5 dkg olvasztott vaj a töltelék locsolgatáshoz
+ 1 tojás felverve a kenéshez

Elkészítése:

1. A langyos, egy mokkáskanál cukorral elkevert tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd hagyjuk, hogy nagyjából tíz perc alatt felfusson.

2. A tészta hozzávalóival lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük, olyan 50-60 perc alatt!

3. A diót ledaráljuk, és a kristálycukorral elkeverjük, valamint a kakaóport is összekavarjuk a fél bögre cukorral, majd félretesszük őket.

4. A tésztát kiborítjuk, lisztezett deszkára, félbe vesszük, majd körülbelül fél centi vastag téglalappá nyújtjuk őket külön-külön. Olyan hosszúságúak legyenek nagyjából, mint a tepsi, amiben sütni szeretnénk őket. Közepes tepsit használjunk hozzá! Olyan 20*30-ashoz közelit javaslok…

5. Az egyik lapot a diós töltelékkel szórjuk meg, a másikat kakaóssal, majd csorgassunk rájuk egy kis olvasztott vajat. Az előírt mennyiség felét-felét. Én a szilikonos ecsetemet mártogattam, és azzal csorgattam.

6. A töltelék szórásánál ügyeljünk rá, hogy a széleken fél-fél centit üresen hagyjunk. Ezeket a széleket szépen visszahajtjuk, majd a kalácsainkat a hosszabbik végüknél fogva feltekerjük, ügyelve arra, hogy a szélek ne bújjanak ki. Mint a bejglit, az is mindjárt itt van. Legalábbis a szezonja 🙂

7. Tegyünk őket tepsire, majd hagyjuk 20 percet pihenni, ezután kenjük meg őket felvert tojással, szurkáljuk meg őket több ponton hústűvel, egészen az aljukig, és 190 fokos sütőben, alul-felül sütésprogramon süssük őket szép aranybarnára, nagyjából fél óra alatt!

8. Langyosan szeleteljük leghamarabb, bármennyire is nehéz kivárni, de azért forrón ne essünk neki, mert nem lesz szép, és még a hasunk is megfájdul! 🙂

Jó kalácssütést! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon és az Instagramon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák