Barion Pixel

Sós fonott kalács bögrésen

3,5 l kelesztő

Egy nagyon finom, enyhén sós ízvilágú kalács, ami tökéletesen illik a sonkához és a húsvéti hidegtálakhoz.
Ajánlom szeretettel az ünnepi asztalra…
Érdemes mindjárt dupla adaggal indítani! 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 1 kalácshoz:

– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
– negyed bögre kristálycukor (4 dkg) + egy mokkáskanálnyi
– egy és negyed bögre langyos tej (szűk 3 dl)
– 1 evőkanál étolaj
– háromnegyed evőkanál só
– 1 tojás

+ egy tojás sárgája egy mokkáskanál tejjel elkeverve a kenéshez
+ mák vagy magvak a szóráshoz

Elkészítése:

1. Az élesztőt egy mokkáskanálnyi cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy, de nem ragadós tésztát dagasztunk. Ha szükséges, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet!

2. Meleg helyen, letakarva, egy-másfél óra alatt a kétszeresére kelesztjük!

3. Ha megkelt, akkor a tésztát átgyúrjuk picit, majd háromfelé osztjuk.

4. A három tésztadarabot rudakká sodorjuk, majd megfonjuk őket, és sütőpapírral bélelt vagy kivajazott tepsire fektetjük.

5. További fél órát pihetetjük letakarva, meleg helyen, majd megkenjük a tejes-tojássárgás keverékkel, és meghintjük mákkal vagy magvakkal.

6. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon aranyszínűre sütjük. Ha túl hirtelen sülne, akkor tegyetek rá egy kis alufóliát, de csak rá kell ejteni a tetejére, nem betakargatni!

Jó készülődést az ünnepekre, szerintem az ablakpucolás a legrosszabb! 🙂 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek