Barion Pixel

Házias kelkáposztafőzelék

A nagymamám készítette a legfinomabb kelkáposzta főzeléket, igyekeztem ugyanolyanra készíteni életem elsőjét, ahogyan ő csinálta. Természetesen nem lett olyan, lehetetlen is, hiszen nincs két kéz és nincs két szív, ami ugyanolyan ételt készít és tesz az asztalra.
De vidámabbra fordítva a szót, az én főzelékem is nagyon fincsi lett, egészen hasonló, mint mamié, úgyhogy eztán csak így fogom főzni.

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 1 kg kelkáposzta
– 1 fej vöröshagyma
– 3 gerezd fokhagyma
– 5 közepes burgonya ( 30-40 dkg)
– 1 púpos mokkáskanál köménymag
– 1 evőkanál só
– fél mokkáskanál örölt feketebors
– negyed bögre étolaj
– szűk fél bögre liszt
– 25 dkg virsli

Elkészítése:

1. A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a külső, öregebb leveleket eltávolítjuk, majd a leveleket tetszőleges nagyságú csíkokra vágjuk. Én szeretem, ha nagyobb darabok is vannak benne, de lehet apróbbra is vágni. Ha a káposzta levelei nagyon vaskosak, akkor a vastagabb, középső levélereket vágjuk ki. De inkább igyekezzünk zsenge káposztát beszerezni, úgy rövidebb lesz a főzési idő 🙂

2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, a krumplit meghámozzuk, és kockákra vágjuk.

3. A káposztát másfél liter forrásban lévő vízbe dobjuk, öt perccel később a krumplit is beleöntjük, és nagyjából 20 perc alatt, félig lefedve, puhára főzzük őket.

4. A rántást a következőképpen készítjük: Az olajat felhevítjük, majd beleszórjuk a köménymagot, és hagyjuk kipattogni. Isteni illata lesz 🙂

5. Ezután a lisztet aranyszínűre pirítjuk a köményes olajban, mérsékelt tűzön.

6. Rányomjuk a fokhagymát, és hozzákeverjük az apróra vágott vöröshagymát, majd további két-három percig pirítjuk.

7. Félrehúzzuk a tűzhelyről, rászórjuk a fűszerpaprikát, és egy bögre hideg vízzel összekeverjük, majd még egy-két merőkanálnyi főzőlevet is adunk hozzá.

8. Az egész rántást a kelkáposztához keverjük, a felkarikázott virslivel egyetemben, majd további tíz-tizenöt percig sűrítjük, főzzük, közepes tűzön, kevergetés mellett! Közben megborsozzuk, és sózzuk, ha szükségesnek ítéljük.

9. Ha nagyon besűrűsödne, akkor mehet hozzá még víz, de akkor sózzuk utána! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák