A recept jeligéje lehetne:
Kifliből sosem elég!
Ugyanis van már jó néhány a blogon.
Ez egy igazán egyszerű kis darab, de mégis családi kedvenc lett, két héten belül négyszer is elkészült, mert újra és újra vissza van tapsolva, nem véletelenül!
Gazdag kelt tészta, vajjal, tejjel, zsírral, puha, foszlós és formás.
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂
Hozzávalók 16 darab kiflihez:
– 4 bögre fehér finomliszt (50 dkg)
– fél kocka élesztő (2,5 dkg)
– egy és negyed bögre langyos tej
– 1 kockacukor vagy egy teáskanál kristálycukor
– egy csapott evőkanál zsír
– 5 dkg olvasztott vaj
– 2 teáskanál só
– 2 csapott evőkanál kristálycukor
A tetejére a kenéshez:
– 1 tojás sárgája
+ 1 teáskanál tej összekeverve
+ durva szemú só vagy szezámmag a szóráshoz
1. Az élesztőt felfuttatjuk a teáskanálnyi cukorral elkevert negyed bögre langyos tejben.
2. Öt percet állni hagyjuk, meleg helyen.
3. A többi hozzávalóval együtt lágy tésztává dolgozzuk össze. Én dagasztógépbe tettem, de csupán három percre. A végeredmény egy puha, de ruganyos tészta kell, hogy legyen. Ha nagyon ragadna, kaphat még egy pici lisztet, ha nagyon száraz, akkor pici tejet.
4. Letakarva, meleg helyen fél órát pihentessük, kelesszük.
5. Ezután a tésztát vegyük kétfelé, nyújtsuk olyan vékony körlappá, amennyire csak tudjuk, majd mindkettőt vágjuk fel nyolc-nyolc szeletre, melyekből egyenként csavarjunk csinos kis kifliket. A hosszabb végüknél fogva kezdjük el tekerni őket, közben ügyeljünk arra, hogy a tenyerünk külső élével kifelé sordorjuk a kifliket, hogy szép csücskük legyen!!
6. Helyezzük őket sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk húsz percet pihenni, kenjük meg a tetejüket a tejes tojással, szórjuk meg sóval vagy szezámmaggal, majd süssük őket szép aranyszínűre, 190 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.
Jó étvágyat! 🙂
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala