Oldal kiválasztása

Adag:

12

Idő:

30 perc

Fok:

Könnyű

Hő:

160 fok

Így készül:

A mini sajttorta

A sajttorta az egyik kedvenc édességem! Minden formában szeretem, sütve, sütés nélkül, nagyba és persze így kicsiben is hatalmas sikert aratott nálam, hát még a gyerkőceim körében. Egy nagyon egyszerű, mégis nagyon mutatós desszertről van szó, ami az eperszósszal a tetején egyszerűen varázslatos és abbahagyhatatlan!

Itt videón is megtekinthetitek az elkészítését:

Hozzávalók:

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

12 darab mini sajttortához:

  • 15 dkg zabfalat
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 400 g krémsajt (Philadelphia)
  • háromnegyed bögre kristálycukor (10 dkg)
  • fél citrom leve
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál tejföl

Az eperszószhoz:

  • 60 dkg eper, négyfelé vágva
  • fél-háromnegyed bögre cukor (8-12 dkg körül, édesebb epernél elég a fél bögre)
  • 1 púposabb evőkanál étkezési keményítő
  • fél-egy citrom leve (ki mennyire szereti savanykásan)
  • szűk fél bögre víz (0,6 dl)

Elkészítése:

 1. Lépés

A kekszet késes aprítóval összetörjük, majd összekeverjük az olvasztott vajjal.

 

2. Lépés

Kibélelünk egy muffinsütő tepsit kapszlikkal. (Itt a sima, mezei, fehér muffinkapszlit kell használni, a fodros szélűt, nem a kosárka szélűt, amit a muffinokhoz használtunk, ha jól emlékszem, akkor tettem be párat), majd a mindegyikbe egy evőkanálnyi morzsát teszünk. Ha marad, akkor elosztjuk őket a formákban. Keresünk, egy nagyjából akkora aljú poharat, mint a mélyedéseink, és azokkal szépen lenyomkodjuk, eligazgatjuk a morzsát.

 

3. Lépés

Ezután a sajttorta hozzávalót keverjük össze. Először a krémsajtot a cukorral, majd mehetnek a tojások, a tejföl és a citromlé.

 

 

4. Lépés

Fagyis kanállal szétosztjuk a sajtkrémet a muffinsütő mélyedéseiben, majd a pulthoz ütögetjük őket, hogy nagyjából elterüljenek. Színültig kell, hogy legyenek, szinte az összes bele fog férni, talán egy evőkanálnyi maradt nekem ki! 😊

 

5. Lépés

160 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, 15 perc alatt készre sütjük őket, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni!

 

6. Lépés

Az eprek szárát leszedjük, megmossuk, majd negyedekre vágjuk őket.

 

7. Lépés

Az epret, a citromlevet és a cukrot összekeverjük, majd fél órát állni hagyjuk.

 

8. Lépés

Ezután 5-10 percig forraljuk, közepes hőfokon. Fortyogjon, ne csak gyöngyözzön, meg kell puhulnia az epernek. Közben a keményítőt elkeverjük a fél bögre vízben, majd kisebb adagokban hozzáadjuk az eperszószhoz. Közben kevergessük habverővel vagy fakanállal, és addig főzzük, míg szépen, be nem sűrűsödik, ez mindössze néhány perc, nem kell túlfőzni, a végleges sűrűségét akkor fogja elérni, mikor kihűl.

9. Lépés

Hagyjuk kihűlni ezt is, tehát a legcélszerűbb az eperszósz készítésével indítani, akár már egy vagy több nappal előbb is megcsinálhatjátok, hiszen eláll a hűtőben!

10. Lépés

Az eperszószból egy-két kanálnyi elsimítunk a tortácskák tetején tálaláskor, és ízlés szerint díszítjük!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

 

 

Share This