Barion Pixel

Citromkrémes mákos linzer bögrésen

A mák és a citrom együtt egy igazán nyerő páros, így nem történhet ez másképpen egy omlós mákos linzer és egy hamisítatlan angol citromkrém találkozásánál sem! Nagyon finom, különleges sütemény ez, ami egyáltalán nem túl édes, nem émelyítő, hanem a savany és az édes harmonikus találkozása egy bájos formájú süteménybe csomagolva!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (32 dkg)
  • 20 dkg vaj (esetleg margarin)
  • fél citrom leve ( a héja nem kell!)
  • háromnegyed bögre porcukor (9-10 dkg)
  • 1 tojás sárgája
  • 2 púpos evőkanál darálatlan mák (kb. 4-5 dkg)
  • 1-2 teáskanál vaníliakivonat/paszta vagy egy rúd vanília magjai kikaparva

A citromkrém receptjét ITT találjátok: https://rupanerkonyha.hu/2021/12/19/citromkrem-bogresen-lemon-curd/

Elkészítése:

1. A hozzávalókból határozott mozdulatokkal tésztát gyúrunk. Annyiban könnyíthetünk magunknak, hogy a lisztet a vajjal, porcukorral összedolgozzuk morzsalékosra, és csak ezután gyúrjuk össze a többi hozzávalóval. Fontos, hogy a tészta inkább összeálljon, de a vaj ne olvadjon túl a kezünk alatt. Folpackba csomagoljuk, és fél órára-órára a hűtőbe tesszük.

2. A tésztagombócunkat ezután alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk. A tészta puha, picit törékeny, nem kell megijedni, annak kell lennie, hiszen omlós tésztát szeretnénk! Mindössze egy apróságra kell ügyelnünk: mindig lisztezzük a tetejét, többször is a nyújtás közben. Mindig, amikor a teteje repedezni kezd, vagy ragad, akkor lisztezzük újra, de persze csak vékonyan.

3. Nekem a 3-4 mm-es vastagság volt a tökéletes, ezt ajánlom Nektek is. Ebből aztán lehet tetszőleges nagyságú és formájú sütikéket szaggatni, úgy számoljunk, hogy ugyanannyi lyukas legyen, mint amennyi nem lyukas. Fontos: én is későn jöttem rá, hogy érdemes minden korongot először sütőpapírral bélelt tepsire rakni, és csak már ott a helyszínen kiszaggatni a közepüket úgy nem deformálódik el és törik netalántán. Van, aki járt így (e-sorok írója például).

4. A korongok tepsibe helyezésében pedig jó segítség egy lapos kenőkés, szilikonlapát, amivel könnyedén átemelhetjük őket. 5. 180 fokos előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon körülbelül 7-10 perc alatt sülnek készre. Nem szabad őket túlsütni, maradjanak szép világosak, ne kapjanak színt, puhák még, mikor kivesszük.

Az elkészítéshez videót is találtok ITT: https://www.youtube.com/watch?v=aK702gTgoqI

A videót és a fotókat a LAGOM Film & Photography készítette!

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák