Barion Pixel

Meggyes csokoládélikőr

Elképzelésem sem volt, hogy lehet megvalósítani, de élt bennem egy likőr képe, ami szakasztott olyan ízű, mint a konyakos meggyes bonbon, csak még annál is jobb!

Elkezdtem hát nézelődni, mit is lehet tenni az ügy érdekében. Volt olyan recept, ami meggybefőttet írt, volt, aki friss meggyel készítette, hosszú érleléssel, amire nem volt se időm, se meggyem, illetve meggyszörpös változattal is találkoztam, ami szintén nem a legvonzóbb ajánlat volt számomra.

És mikor már kezdtem feladni, akkor találkoztam egy olyan verzióval, ahol Cherry-t használtak. Tökéletes volt, hiszen a jófajta Cherry valóban telt, meggyes ízű, nem émelyítő, és nagyon fincsi önmagában, hát még jófajta étcsokoládéval összeeresztve. 

Kikísérleteztem hát a saját arányaimat, sok csokoládéval, fekete kakaóporral, kétféle tejszínnel, hogy öblös, kesernyés, selymes, csokiörvényt kapjak. Ebbe került a cherry, először egy,majd két bögrével, már eszméletlen volt, de valamimég hiányzott. Hamar rájöttem ám mi volt az: hát egy bögre vodka, ami még kellett, hogy ne émelyítő legyen, hanem azért karaktert kapjon.

Mit ne mondjak, nem kell azon gondolkozni, meddig áll el!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • másfél tábla étcsokoládé (15 dkg)
  • 1 bögre 20-30%-os habtejszín, cukrozatlan (2,5 dl)
  • egy bögre 20-30%-os főzőtejszín (2,5 dl)
  • 3 evőkanál holland kakaópor
  • negyed bögre porcukor (5 dkg)
  • 2,5 dkg vaj
  • két bögre Cherry (5dl, nálam Garrone)
  • fél-egy bögre vodka (1,2-2,5 dl)

Elkészítése:

  1. A kétféle tejszínt és az összetördelt csokoládét, közepes lángon elkezdjük melegíteni, és addig főzzük, míg a csokoládé fel nem olvad, és az egész tejszínes keverékünk szép egynemű nem lesz.
  2. Ekkor hozzáadjuk a vajat, a cukrot és a kakaóport, majd tovább melegítjük, közben habverővel kevergetjük. Ha ismét szép egynemű lesz a csokoládéfőzetünk, akkor elzárjuk alatta a lángot, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.
  3. Ha kihűlt, hozzákeverjük a Cherryt és az ízlés szerinti vodkát, majd likőrös üvegekbe töltjük, és hűvös helyen vagy szobahőn tároljuk. Nem szükséges hűtőbe tenni, mert nagyon besűrűsödik, de ha csak túl meleg helyiségben tudnánk tárolni, akkor inkább etgyük mégis a hűtőszekrénybe, viszont akkor legalább fél órával fogyasztás előtt helyezzük szobahőre, hogy ne legyen túl sűrű.

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák