Tiki pokatsd – sváb kelt pogácsa bögrésen

  • facebook
  • Pinterest

Ezt  a pogácsát is a tiki nudl-ból készítjük, egy könnyű, kelt pogácsa, amit igazán egyszerű elkészíteni, és tökéletes kísérője lehet egy-egy levesnek vagy kiváló bor, illetve sörkorcsolya is!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók 32 darab apró kiflihez, vagy 16 közepes méretűhöz:

  • 4 bögre fehér finomliszt (fél kg)
  • 2 dkg élesztő
  • másfél bögre langyos tehéntej (3,75 dl)
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1 kisebb tojás
  • 1 púpos evőkanál sertészsír
  • 1 teáskanál só

A tetejére:

  • 1 tojás felverve

Elkészítése:

  1. Egy bögre langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk felfutni.
  2. A lisztet egy nagyobb tálba öntjük, belekeverjük a sót, ráütjük a tojást, rákanalazzuk a zsírt, majd ráöntjük az élesztős tejet, valamint a megmaradt langyos tejet, és alaposan kidagasztjuk a tésztát géppel vagy kézzel. Lágy,de nem ragadós tésztát kell kapnunk! Ha száraz, akkor adjunk hozzá még tejet, ha ragacsos, akkor pici lisztet!
  3. Letakarva vagy kelesztőtálban a kétszeresére kelesztjük,
  4. Enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagságúra nyújtjuk a tésztát, a tetejét éles késsel berácsozzuk.
  5. Közepes vagy kisebb méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, kizsírozott, kilisztezett tepsire sorakoztatjuk őket, majd megkenjük a tetejüket felvert tojással.
  6. Hagyjuk húsz percet pihenni, majd süssük őket szép aranyszínűre, 180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütés programon.

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

További receptek

Pin It on Pinterest

Share This