Barion Pixel

Hartai fánk bögrésen

Ez a fánk attól különleges, hogy a tojások felvert habját a végén a lágy kelt tésztához dolgozzuk. Még sosem készítettem vagy találkoztam ilyennel, de a fánk végeredményben valóban különbözik a megszokott fánk tésztától. Rugalmasabb, gyönyörű szabályos, apró lyukakkal van telítve a belseje és egy csepp, de annyi olaj nem jut a bele, hogy eláztassa belülről.

És hogy ez a tojáshabnak köszönhető-e vagy a tészta jó arányainak, azt nem tudom, mindenesetre nagyon finom és mutatós a végeredmény!!!!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 

Hozzávalók:

  • 4 bögre fehér finomliszt (500 g)
  • fél kocka friss élesztő (2,5 dkg)
  • 2 bögre langyos tej (5 dl)
  • 2 tojás
  • 1 táskanál kristálycukor
  • 1 csipet só 

+ zsír vagy étolaj a kisütéshez

+ lekvár és porcukor a tálaláshoz

Elkészítése:

1. A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjéket kemény habbá verjük és félretesszük.

2. A lisztet egy tálba öntjük. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a langyos tejet, a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. 

3. Két-három percet várunk, míg az élesztő felfut. Ha géppel dagasztjuk, akkor egyszerűen dobáljuk bele a gépbe a többi hozzávalót is – a tojáshab kivételével – és dagasztassuk meg vele.

4. Ha nem géppel dolgozunk, akkor hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját és a tejet, majd egy pár perc alatt megdagasztjuk a tésztát. Ez egy cseppet sem bonyolult dolog, először nagyjából összekeverjük, majd a tészta alá nyúlunk a fakanállal, és körkörösen haladva dagasztjuk, tulajdonképpen emelgetve ütögetjük. A tészta akkor jó, ha a dagasztás közben hólyagok keletkeznek, és a tészta kicsit nyúlósan ugyan, de elválik az edény falától, és a kanáltól. Nem jó, ha túl ruganyos, mint írtam, picit nyúlnia kell. Ha ez nem történik meg, akkor adjunk hozzá még egy pici tejet.

5. A legvégén adjuk hozzá a tojások felvert fehérjét és dagasszuk azt is a tésztához.

6. Hagyjuk letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelni, kb. egy óra alatt.

7. Borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki kb. másfél-két centi vastagra, és szaggassunk belőle borospohárral vagy fánkszaggatóval korongokat.

8. Hagyjuk őket konyharuhával letakarva még további fél órát kelni a deszkán, nyomjunk a közepükbe az ujjaink segítségével mélyedéseket, majd süssük ki őket bő, közepesen forró olajban. Mindkét oldaluk aranyszínű legyen. Először mindig mélyedéssel lefelé tegyük az olajba!

9. Porcukorral meghintve, és/vagy lekvárral tálaljuk. 

Jó étvágyat!

A receptért köszönet a Hartai Hagyományőrző Kulturális Egyesületnek és a Hartai Idősek Klubjának, forrás ITT!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂

További hartai recepteket ITT TALÁLSZ, és figyeljétek az oldalt, mert folyamatosan bővül majd a kínálat!

Fánkokat pedig itt:

Szalagos fánk

Bögrés farsangi fánk

Tízperces pillefánk

Csöröge fánk

Tízperces túrófánk

Beignet

Boldogi nagyrózsa

Churros

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák