Barion Pixel

Békebeli pacsni bögrésen

Reggel éppen azon gondolkoztam, hogy mit is kéne sütnöm, de semmihez nem volt kedvem, ezért elkezdtem az oldal kommentjeinek megválaszolását. És milyen jól tettem!

Ekkor akadtam ugyanis egy kedves Olvasóm kérdésére, aki a 60-as évekbeli pacsni receptjét kereste nálam. Soha nem hallottam még a pacsniról, így hát elkezdtem utána olvasni, mi is ez a retró pékáru.

Egy nagyon bájos küllemű, érdekes formájú, vajas, hajtott tészta mosolygott rám a fotókról, aminek belül puhának, kívül ropogósnak illik lenni, és enyhén édes, és enyhén sós a tésztája. Naná, hogy kipróbáltam, jobb dolog nem is történhetett volna a csülkös bableves mellé.

Ne hagyjátok ki, nagyon finom!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre!

Hozzávalók:

  • négy és fél bögre fehér finomliszt (55 dkg)
  • egy és negyed bögre langyos tej (3 dl)
  • negyed bögre kristálycukor + 1 teáskanálnyi
  • 3 dkg élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 5+5 dkg vaj
  • 1 tojás

Elkészítése:

  1. A langyos tejben keverjünk el egy teáskanál kristálycukrot, majd morzsoljuk rá az élesztőt, enyhén keverjük el azt is, és tegyük félre nagyjából tíz percre, hogy az élesztő felfuthasson.
  2. Egy nagyobb tálba mérjük ki a lisztet, a sót, a cukrot, és keverjük össze.
  3. A vaj felét vágjuk le, és enyhén olvasszuk meg, míg a másik felét tegyük be a fagyasztóba, hogy jól megdermedjen a reszeléshez.
  4. Adjuk hozzá a felfutott élesztőt, a tojást, valamint a vajat, és dagasszunk belőle lágy tésztát. Lágy legyen, de ne ragadjon, akkor jó, ha dagasztás közben elválik az edény falától! Ha nagyon ragadna, akkor adjunk hozzá még egy pici lisztet!
  5. Osszuk három egyenlő részre, készítsünk belőlük három egyforma gombócot, helyezzük őket egy enyhén lisztezett nyújtódeszkára és takarjuk le őket egy tiszta konyharuhával, húsz percre.
  6. A megkelt tésztagombócainkat egyenként nyújtsuk őket nagyjából egyforma téglalapokká, majd terítsük az elsőt a deszkánkra, reszeljük rá a megdermedt vaj felét.
  7. Terítsünk a vajas lapunkra egy újabb lapot, és reszeljük rá a vaj másik felét, majd takarjuk be az egészet a harmadik téglalapunkkal! Ezután nyújtófával nyújtsuk meg egy picit a tésztát. Nem kell nagyon, csak hengergessük rajta végig egyszer-kétszer, hogy összesimuljanak a lapok
  8. Ezután pizzaszeletelővel vagy éles késsel vágjuk 12 egyenlő téglalapra a tésztát. Ez úgy a legegyszerűbb, ha egyszer hosszára elfelezitek, majd a feleket még egyszer felezitek. Ezután keresztbe pedig három részre vágjátok!
  9. Két tepsit béleljetek ki sütőpapírral, majd a pacsnikat helyezzétek rá a tepsikre hatosával úgy, hogy közben mindegyik pacsni két végét enyhén meghúzzátok, hogy picit megnyúljon a tészta. Csak picit! A pacsnikat kicsit ferdén a legpraktikusabb elhelyezni tepsin, két sorban és hármasával, úgy fognak a legjobban elférni.
  10. A tepsiket takarjuk le konyharuhával, és hagyjuk őket kelni további fél órát! Eközben, nagyjából 15 perc elteltével húzzuk ismét szét egy kicsit a pacsnikat a két végüknél fogva, hogy elnyerhessék a tökéletes pacsni formájukat!
  11. Sütés előtt kenjük meg a tetejüket vízzel, egy szilikonos ecset segítségével, majd irány a 220 fokra előmelegített sütő, alul-felül sütés programon!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További vajas tésztájú péksütirecepteket itt találsz:


Perfekt bögrés vajas kiskiflik

Bögrés vajdasági vajas tekercs

Foszlós sós-vajas kifli bögrésen

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák