Barion Pixel

Perfekt bögrés vajas kiskiflik

Ez egy nagyon finom kifli, olyan igazi, kis gyerekkézbe való, és valóban vajas, méghozzá háromszorosan: vajas a tésztája, vajasak a rétegei, és kívül is vajas tejjel van megkenve, az pirul rá, és fenséges.
Már ez önmagában is elég lenne a tökélyhez, de nekem azért még inkább az, mert ezeket az én két lánykám ügyes kis kezei gyúrták, kenték, csavarták, és sorakoztatták a tepsire, lesték a sütő ajtaján keresztül. Jó szórakozás volt mindhármunknak, és mint mindig, amit ők készítettek, azt jobb ízűbben ették (hát még a család) 🙂

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

– 5 bögre fehér finomliszt (62 dkg)
– másfél bögre 2,8%-os tej
– 3 dkg friss élesztő
– 1 evőkanál cukor + egy mokkáskanál
– 1 csapott teáskanál só
– 5 dkg olvasztott vaj (fél kocka)

+ 5 dkg vaj megolvasztva (ne legyen meleg)
+ 2 teáskanál tej

Elkészítése:

1. Az élesztőt egy bögrényi, egy mokkáskanál cukorral elkevert langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval együtt lágy tésztát dagasztunk belőle, melyet meleg helyen, letakarva, kb. fél óra alatt a duplájára kelesztünk.
2. Ezután 20 részre vágjuk, melyeket gombócokká gömbölyítünk, majd tíz percig pihentetjük őket egy konyharuha alatt.
3. Szépen kinyújtjuk őket ovális alakúra (nem kell alájuk liszt!), jó vékonyra, és megkenjük őket egyenként vékonyan, olvasztott vajjal, majd kiflikké csavarjuk őket. Mehetnek is egy sütőpapírral bélelt nagy gáztepsire, ahol fél órát kelni hagyjuk őket.

4. A maradék olvasztott vajat összekeverjük egy-két teáskanál tejjel. Ha a vaj időközben megszilárdult, akkor menjen egy pár pillanatra a mikróba olvadozni! A tejes-vajas keverékkel pedig kenjük meg a kifliket.

5. A sütésnél két lehetőségünk van. Vagy simán 180 fokos hideg sütőbe tesszük, és úgy sütjük körülbelül húsz perc alatt egész világosra, 180 fokon, alsó-felső sütés programon. Ha puhábbat, vékonyabb külső réteggel, akkor tegyünk a sütő aljába egy kisebb hőálló tálba vagy tepsibe egy fél bögre (kb. másfél deci) vizet, amit tíz-tizenkét percig benne hagyunk a sütő aljában.
Mi hideg sütőbe tettük, mert szeretjük, ha van egy picit vastagabb, ropis héja…

Jó étvágyat! 🙂

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák