Barion Pixel

Karácsonyi habkarika bögrésen

Habkarika

Ezek a karácsonyi habcsókok számomra a gyermekkort idézik, amikor ilyen fehér és színes karikák lógtak a csillagszórók között a feldíszített, illatos fán, és mindig melegséggel tölt el, ha ezekre a régi emlékekre gondolok. Idén elkészítettük mi is, és fog is még készülni természetesen, merthogy ezek a nem túl szerencsés példányok még a Mikulást sem fogják nálunk megérni, nemhogy a Karácsonyt! 😊

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 🙂

Hozzávalók:

  • 4 tojásfehérje (130 g)
  • bő másfél bögre kristálycukor (260 g) Mindig a tojás súlyának a duplája a cukor!
    + gél alapú ételszínezék, apró cukorcsillagok, színes nonpareille-cukorgolyók 

Ha lehet, itt mérleggel dolgozzatok, úgy a legbiztosabb! Mehet a fémtál a mérlegre, tárázzátok/nullázátok, a tojások fehérjét beleöntitek, leméritek, majd beszorozzátok kettővel, és így méritek bele a cukrot is!

Elkészítése:

1. A sütőt bekapcsoljuk melegedni, 70-80 fokra, alul-felül sütés programra. Egy kisebb lábasban kevés vizet forralunk a tűzhelyen.
2. Míg felforr a víz, a tojások fehérjét összekeverjük nagyjából a cukorral egy habverő segítségével.
3. Ezután a cukros fehérjét a gőz fölé helyezzük, és kicsit visszább vesszük a lángot. Nagyjából négy percig hagyjuk a gőz fölött, közben folyamatosan kevergetjük a habverővel. Akkor jó, ha a cukor már elolvadt, és nem szemcsés, a tojás pedig átmelegszik, majdhogy nem inkább csípősre forrósodik.
4. Ezután átborítjuk egy turmix tálba, és nagy fordulaton kemény, ragacsos habbá verjük, nagyjából 6-8 perc alatt. Ezen a pontos kevés gél állagú színezővel meg is színezhetjük. Olyan színezőt használjatok, amiből fogpiszkálónyi elég, hogy ne hígítsa fel a habot!
5. Sütőpapírral bélelt sütőlemezekre vagy szilikonlapokra, habzsák segítségével tetszőleges nagyságú karikákat nyomunk, méghozzá úgy, hogy nagyjából két kört írunk le a habzsákunk fejével, majd egy hirtelen mozdulattal elszakítjuk a habcsóktól a habzsákot, hogy ilyen szép kis csúcsos legyen a tetejük! Kedvünkre díszíthetjük őket sütésálló cukorkákkal is. 
6. Másfél-két órán át szárítjuk őket a sütőben. FIGYELEM: Közben néhányszor nyissátok ki néhány másodpercre a sütő ajtaját, és töröljétek át az ajtó belső felén lecsapódó gőzt, hogy könnyebben száradjon a habcsók, és ne legyen ragacsos a végeredmény! Ez nagyon fontos, sokat fog javítani a habcsók minőségén! 7. 7. Ha letelt a sütési idő, akkor nyissátok ki a sütőajtót félig, és hagyjátok őket még 15 percet akklimatizálódni, hogy ne érje őket annyira hirtelen hőmérsékletváltozás, ami miatt esetleg megrepedhetnének. Kényes kis jószágok a habcsókok, igénylik az odafigyelésünket, ha tökéletes végeredményt szeretnénk!
8. Ha minden igaz, akkor pár perc múlva gyönyörűen le tudjuk őket emelni a sütőpapírról/lapról, én onnan mindjárt rácsra tettem őket, hogy még könnyebben tudjanak száradni!
9. Ezután hagyjuk őket kihűlni, később zárt dobozban tároljuk őket, mindenképpen páramentes helyen, semmiképpen sem hűtőben. Másnapra érik el az omlós állagukat!

Jó habcsókozást!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

Habkarika

További habcsókos receptjeim:

Mákos habcsók

Pavlova

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák