Barion Pixel

Gesztenyés pozsonyi kifli bögrésen

gesztenyés pozsonyi kifli

Mennyei rumos-narancsos-gesztenyés patkók, egy hihetetlenül házias, omlós tésztában, nagyon csinos külsővel! Igazi vendégcsalogató finomság!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók 12-14 darabhoz:

  • két és fél bögre fehér finomliszt (33 dkg)
  • fél mokkáskanál só
  • 8 g friss élesztő
  • szűk fél bögre porcukor (5 dkg)
  • egyharmad bögre hideg tej (90 ml)
  • 13 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy margarin 
  • 1 csapott evőkanál sertészsír (2-3 dkg)
  • 2 tojás sárgája

+ 1 tojás a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 250 g cukrozott gesztenyemassza (ezt ne felejtsétek el kivenni a fagyasztóból néhány órával a sütés előtt!)
  • negyed bögre porcukor (5 dkg)
  • egy-két bio narancs lereszelt héja vagy nálam egy kis tasak (6 g-os) bolti reszelt narancshéj 
  • 2 teáskanál rum aroma
gesztenyés pozsonyi kifli

Elkészítése: 

  1. A lisztet, a porcukrot és a sót összekeverjük.
  2. Hozzáadjuk a vajat és a zsírt, amiket nagyjából elmorzsolunk, inkább kenünk a lisztben, mert ugye puha, szobahőmérsékletű vajat használunk, amit egy-két órával a sütés előtt ne felejtsetek el kivenni a hűtőből és ottfelejteni a konyhapulton. Ha ez mégis elmaradna, akkor kockázzátok fel a vajat és néhány másodpercre tegyétek a mikróba, de ügyeljetek rá, hogy el ne olvadjon, éppen csak megpuhuljon annyira, hogy az ujjatok beleszaladjon, ha megnyomjátok.
  3. Ezután belegyúrjuk a tojások sárgáját, valamint a hideg tejjel elkevert élesztőnket, és szép egyneművé dolgozzuk.
  4. Dolgozhatunk dagasztógéppel, úgy mindent egyben is beleönthetünk a keverőtálba, az egy, amit előre el kell kevernünk, az a tej és az élesztő!
  5. A tésztát lefedve másfél órára a hűtőbe tesszük.
  6. Addig elkészítjük a tölteléket is.
  7. A szobahőmérsékletűre olvadt gesztenyepürét egy villa segítségével elkeverjük szép krémesre a porcukorral, a narancshéjjal, valamint az arománkkal. 
  8. Ha a tészta lehűlt, akkor kb. 50 grammos gombócokra osztjuk, gömbölyítjük őket, majd egyenként kinyújtjuk őket olyan nagyjából 13*7 cm szélességűre, ovális formájúra. Nyújtás előtt célszerű őket tenyérrel ellapogatni! A deszkát nem lisztezzük! 
  9. Ezután hosszanti irányban megtöltjük őket egy-egy csíkban a töltelékünkkel, a két végén kihagyunk egy-egy centit, hogy legyen hol lezárni a tésztát. 
  10. Ekkor úgy kezdjük, hogy a tészta felső szélét ráhajtjuk a töltelékre, és az ujjunkkal addig nyomkodjuk mindenütt, míg szépen le nem zárjuk, mint egy raviolit. Itt annyi a különbség, hogy mikor ráhajtjátok a töltelékre a tésztát, akkor nem fog az alsó széléig lelógni, hanem valamennyivel fölötte fog végződni, és maradni fog a lezárás alatt kilogó tésztaperem. Vagyis ott nyomkodjuk le a tésztát, ahol a töltelék végződik. 
  11. Most erre fogjuk ráhajtani a töltött részt. Még itt is megnyomkodhatjuk finoman az újonnan keletkezett alsó szegélyt, hogy biztosan jól záródjon, majd óvatos mozdulatokkal szépen szivar alakúvá fogjuk hengergetni, sodorni úgy, hogy a csücskök szép hegyesek legyenek. Ha jól dolgoztunk, akkor oldalirányba azért szépen megnyúlt a kiflink.
  12. Most felemeljük a kiflinket, és az alsó zárását a tésztának szép egyenesre igazítjuk, és úgy helyezzük a kiflit a sütőpapírra, hogy ez a zárás alulra, középre kerüljön. Erre ügyeljetek, ez fontos, különben kitekeredhet a kiflink.
  13. A mákosnál és a diósnál vannak szabályok, hogy melyiket, milyen formában illik formázni, így én úgy döntöttem, hogy ha már mindhármat egyszerre készítettem, könnyű legyen megkülönböztetni, melyik kiflibe, milyen töltelék van, hogy ezt egy minimálisan meghajlított kifliformájúra fogom megsütni. Nagyon szépek lettek!
  14. Most átkenjük tojássárgájával, ügyelve, hogy mindenhová jusson, ha lehet rendes kenő-vagy festőecsetet használjunk, ne szilikont, hogy mindenhol szép egyenletes legyen, és nyúljunk be egészen a tészta alá elől is és hátul is, amennyire csak lehet. Így garantáltan gyönyörű lesz, mikor megnövekszik egy kicsit a tészta.
  15. Ezután hűvös helyen (nem hűtőben!) pihentetjük egy fél órát.
  16. Ha ez letelt, akkor ugyanolyan precízen, mint a sárgájás kenésnél, lekenjük tojásfehérjével is, majd ismét fél órát pihentetjük.
  17. Végre elérkeztünk a sütéshez! 180-190 fokon fogjuk sütni őket, alul-felül sütés programon, nagyjából 15-20 percig, míg olyan szép színük nem lesz, mint a képen. A tepsi a középső rácsra kerüljön.
  18. Ha véletlenül itt-ott kinyílna, akkor a tésztát és a tölteléket még melegen vissza tudjuk igazítani formára. 

Jó étvágyat! 😊

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

További gesztenyés receptjeim:

Gesztenyés-meggyes kevert süti

Gesztenyetorta

Gesztenyepüré muffin

Sütés nélküli gesztenyés alagút

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák