Barion Pixel

Mézeskalács házikó bögrésen

mézeskalács ház

Én a mézeskalács házikót is a puha mézesem tésztájából szoktam sütni, annyi, hogy egy picit barnábbra sütöm, de még így is puha és fogyasztható lesz később is.
A mézeskalácshoz találtok a receptben nagyon bájosan „megdizájnolt” sablont a házikóhoz, amit Eszter és a Gredesign készített. Már a látványától is kedvet kaptok majd az elkészítéséhez, és ünnepi hangulatba kerültök.
Egy kiló lisztből szól a recept, ebből elkészül egy házikó egy nagy alappal, egy házikó egy kis alappal, és további nagyjából 25 darab mézeskalács.

Dekorálás szempontjából pedig már csak a képzeletetek szab határt! Mehet rá íróka, máz, színes cukorkák, szívecskék, habcsókok. Szívmelengető látvány lesz az asztalon vagy a karácsonyfa alatt.
Csodás ajándék is kerekedhet belőle, vagy egy remek program a gyerekekkel, minden pillanatát élvezni fogják!

A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊

Hozzávalók a mézeskalácshoz:

  • 8 bögre finomliszt (pont 1 kg)
  • két – két és fél bögre porcukor (20-25 dkg)
  • 3 teáskanál szódabikarbóna
  • 2-3 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék (vagy fahéj és szegfűszeg keveréke fele-fel arányban)
  • 30 dkg vaj vagy margarin
  • 1 bögre méz (2,5 dl)
  • 3 tojás

Több mézeskalácsfűszert adtam meg a hozzávalóknál a szokásosnál, hogy jó illatos legyen a házikónk!

Hozzávalók az írókához:

  • 1 tojásfehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1 kávéskanál citromlé vagy ecet
  • ételszínezék, ha színeset szeretnétek

Én a mézeskalács házikókhoz háromszoros adag írókát használtam, de nem szűkölködtünk vele, kevesebbel is szépen meg lehet díszíteni, vékonyabb vonalakkal, kisebb felületekkel!

A sablont a házikóhoz ITT találod!

Elkészítése: 

1. A lisztet, a porcukrot, a fűszert és a szódabikarbónát egy nagy tálban összekeverjük.
2. Ezután hozzáadjuk a puha, szobahőmérsékletű vajat. A méz és a tojások szintúgy mehetnek a tetejére.
3. Ekkor fogunk egy villát, és az egészet átkavarjuk. Én addig kevertem, míg úgy nagyjából összekeveredett a liszt a ragacsos anyagokkal. Ez egy percemet vette igénybe legfeljebb. 
4. Mivel elég nagy formákat fogunk kivágni, tegyétek a tésztát lefedve, egy órára a hűtőbe, hogy könnyebb legyen vele dolgozni!
5. Ezután az első adag tésztát jól lisztezett deszkán nyújtsuk ki bő fél centi vastagra, majd a kivágott sablonokból házanként kettőt-kettőt vágjunk ki minden formából.  
6. Sütőpapírral bélelt tepsikre fektetjük őket (én vékony szilikonlapát segítségét vettem igénybe), és 180 fokra előmelegített sütőben, alul-felül sütés programon, kb. 15 perc alatt süssük szép aranybarnára, majd hagyjuk őket a tepsiken kihűlni.
7. Készítsük el közben az írókát: A porcukrot összekeverjük az étkezési keményítővel, majd egy tálba szitáljuk.
8. Turmixgéppel elkezdjük kisebb fokozaton keverni a tojásfehérjét, majd kisebb adagokban, fokozatosan keverjük hozzá a cukrot kisebb adagokban, majd a citromlevet vagy ecetet is hozzáadjuk.
9. Nem kell habbá verni, így is szépen megnő majd a térfogata, akkor jó, ha megáll a habverőn, akkor nem kell már sem több cukor, sem több keverés. Az a lényeg, hogy a cukor elkeveredjen alaposan. Ha híg, mehet hozzá még cukor. Díszítésnél szép fényes, átlátszó zacskókba kell tenni, pici lyukat vágni rá és díszíteni. vagy habzsákba, íróka fejjel.
10. A házat értelemszerűen állítsuk össze. Az alapoktól induljunk, ahogyan illik: alulra tegyünk jó vastagon írókát, ebbe állítsuk bele a falakat úgy, hogy minden oldalon fedjék egymást, kvázi egymáson támaszkodjanak. Tartsátok őket néhány percig biztos, ami biztos, míg egy picit megköt az íróka! Ez érvényes a tető esetében is!
11. Ezután a tető következik: A falak tetején lévő éleket is alaposan habarcsoljuk be, valamint a tető alsó széleit is, majd fedjük be vele a házikónkat. Picit tarthatjuk, de ha elég „maltert” tettünk alá, akkor nem lesz vele gond! 😊
12. Picit hagyjuk száradni, majd indulhat a szuperszínes, szuperkreatív díszítő-fázis. Ez a legjobb!
13. Utolsó lépésként már nincs más dolgunk, mint olvadozni a házikó bájos látványától!

Építkezésre fel! 

Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

mézeskalács ház
mézeskalács ház

További mézeskalácsos receptjeim:

Mézeskalács írókával

Mézeskalács cupcake

Mézeskalács sütemény

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák