A kókuszdiócska egy nagyon finom sütemény, kívül-belül kókuszos, omlós, igazi mutatós vendégváró süti, amivel a siker garantált!
A mérce a szokásos 2,5 dl-es bögre! 😊
Hozzávalók 10-12 darab kókuszdiócskához:
Hozzávalók a tésztához:
- 1 púpos bögre fehér finomliszt (15 dkg)
- fél bögre átszitált porcukor (5 dkg)
- 1 evőkanál holland kakaó por
- 1 csipet só
- 1 csipet sütőpor (tényleg csak csipet!)
- fél bögre kókuszreszelék (5 dkg)
- 10 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál vanília kivonat vagy aroma
Hozzávalók a krémhez:
- fél bögre kókuszreszelék (5 dkg)
- fél bögre átszitált porcukor (5 dkg)
- 5 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
- 3 evőkanál tej
- 1 teáskanál vanília aroma
Elkészítése:
- A lisztet, a porcukrot, a kakaó port, a csipet sót és sütőport elkeverjük, majd hozzámérjük a kókuszt, a vajat, a vaníliát, valamint egy tojássárgáját, és szép egyneművé gyúrjuk. Ha nagyon ragadna, akkor dolgozzunk hozzá még lisztet, de lágynak kell lennie a tésztának, picit tapadhat a kezünkhöz, csak ne legyen nagyon ragadós!
- A tésztát frissen tartó fóliába csomagoljuk, és egy-két órára betesszük a hűtőbe.
- Közben elkészítjük a krémet. A tejet egy kicsi lábasban felforraljuk, majd hozzákeverjük a kókuszreszeléket, és forralunk rajta még egyet. Közben kevergetjük. Félretesszük, és hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, akkor a vajat a porcukorral és a vanília aromával kihabosítjuk, majd hozzákeverjük a tejes kókuszunkat.
- A kész krémet habzsákba vagy nejlonzacskóba töltjük, majd félretesszük.
- A mandulácska vagy diócska formáinkat kikenjük olajjal, a sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütés programra.
- A lehűlt tésztából kb. kisebb diónyi golyókat formálunk, amennyiben mandulácska formát használunk, meggynyit, ha a diócskára esik a választásunk, melyeket belenyomkodunk a vékonyan a kiolajozott formáinkba úgy, hogy éppen a pereméig érjenek, inkább picit a perem alá, de semmiképpen sem fölé! A közepén mélyedést hagyunk, amibe majd a tölteléket fogjuk tölteni. Az olajozást ecsettel vagy még inkább olajba mártott szalvétával/papírtörlővel a legegyszerűbb kivitelezni.
- A sütésnél fontos, hogy legyen egy jól látható, legalább 2-3 mm-es aranybarna pereme a tésztának, csak akkor nyilvánítsátok késszé! Ekkor fogja elérni a megfelelő szilárdságot ahhoz, hogy gond nélkül és tésztaveszteség nélkül kipottyanjon a formából. Ha nem sütitek meg eléggé, már a kiszedésnél problémátok lesz, nem beszélve arról, hogy a krém még fog rajta puhítani, és akkor aztán tuti szétesik atomjaira! Ami ugyebár egy vendégváró sütinél nem túl elegáns? A sütési idő nagyjából 15-20 perc, de ez nagyban függ a forma méretétől és a sütő erősségétől.
- A formában hagyjátok őket kihűlni, majd töltsétek meg a mélyedéseket, kb. csapott teáskanálnyi krémmel. Ha már mind be van töltve, és maradt véletlenül krém, azt még szétoszthatjátok a sütiken. Ha nejlonzacskót használtatok, akkor egyszerűen vágjátok ki az egyik sarkát nagyjából olyan átmérőjűre, mint amekkora a mélyedés a sütikéken, és úgy nyomjatok bele halmokat.
- Ezután biggyesszétek rájuk a kalapokat, és már készen is vagyunk.
- Rögtön is finom omlós, pár óra múlva viszont tökéletesre puhul!
- Tálalás előtt porcukorral megszórhatjátok, de csak leheletvékonyan, éppen csak hamvasra!
Figyelem! A formák mérete változó lehet, tehát a lényeg, hogy vékonyan, mélyedéssel a közepén béleljétek ki őket, akkor baj nem lehet!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű receptek, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További kókuszos receptjeim: