Barion Pixel

Tökfőzelék csirkepörkölttel

tökfőzelék csirkepörkölttel

Ez az egyik kedvenc fogásom Anyukámtól: jó tejfölös, savanykás, kapros tökfőzelék egy finom, házias csirkepörkölttel!

Hozzávalók a tökfőzelékhez:

  • 1 kg gyalult tök
  • 1 csokor apróra vágott kapor
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 fakanál zsír
  • 1 nagy pohár tejföl (330 g)
  • háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
  • 3 evőkanál liszt
  • fél teáskanál őrölt paprika
  • 1 evőkanál ecet
  • egy-másfél teáskanál só

A csirkepörkölthöz:

  • 3 egész csirkecomb félbevágva
  • 1 csirkemell filé 3-4 darabba vágva
  • 2-3 darab csirkeszárny
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 fakanál zsír
  • 1 evőkanál őrölt paprika
  • másfél teáskanál só
  • 1 kicsi doboz sűrített paradicsom
  • víz

Elkészítése:

  1. A pörkölthöz a zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd rárakjuk a húst és a sót.
  2. Felengedjük annyi vízzel, ami éppen, hogy ellepi!
  3. Fedő alatt főzzük, egyszer-kétszer átkeverjük, majd húsz perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot is!
  4. Közepes lángon, fedővel lefedve, időnként megkeverve addig főzzük, míg a hús jó puha nem lesz! Nagyon figyeljétek, mert a hús a fedő alatt hamar túlfőhet!
  5. Közben a főzeléket is elkészítjük!
  6. A hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a legyalult tököt (fagyos is lehet), majd rászórjuk a kaprot, a sót, a paprikát és az ecetet.
  7. Fedő alatt, közepes hőfokon, kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben át-át kevergetjük.
  8. A lisztet egy habverő segítségével csomómentesre keverjük a tejjel, hozzáöntjük a főzelékünkhöz, majd két-három perc alatt, folyamatosan kevergetve, lassan forralva, besűrítjük.
  9. Végül a tejfölt is hozzákeverjük, és a csirkepörkölttel együtt tálaljuk!

Jó étvágyat!

Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala

tökfőzelék csirkepörkölttel

További főzelékes ebédötleteim:

Idényfőzelék kukoricabundás virslivel

Házias kelkáposztafőzelék

Spenót sajtos-virslis tojáslepénnyel

szeretettel ajánlom:

Próbáld ki elsőként az új receptjeimet!

Kategóriák