Ez az egyik kedvenc fogásom Anyukámtól: jó tejfölös, savanykás, kapros tökfőzelék egy finom, házias csirkepörkölttel!
Hozzávalók a tökfőzelékhez:
- 1 kg gyalult tök
- 1 csokor apróra vágott kapor
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 fakanál zsír
- 1 nagy pohár tejföl (330 g)
- háromnegyed bögre tej (kb. 2 dl)
- 3 evőkanál liszt
- fél teáskanál őrölt paprika
- 1 evőkanál ecet
- egy-másfél teáskanál só
A csirkepörkölthöz:
- 3 egész csirkecomb félbevágva
- 1 csirkemell filé 3-4 darabba vágva
- 2-3 darab csirkeszárny
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 1 fakanál zsír
- 1 evőkanál őrölt paprika
- másfél teáskanál só
- 1 kicsi doboz sűrített paradicsom
- víz
Elkészítése:
- A pörkölthöz a zsíron megpirítjuk az apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a paprikát, elkeverjük, majd rárakjuk a húst és a sót.
- Felengedjük annyi vízzel, ami éppen, hogy ellepi!
- Fedő alatt főzzük, egyszer-kétszer átkeverjük, majd húsz perc elteltével hozzáadjuk a paradicsomot is!
- Közepes lángon, fedővel lefedve, időnként megkeverve addig főzzük, míg a hús jó puha nem lesz! Nagyon figyeljétek, mert a hús a fedő alatt hamar túlfőhet!
- Közben a főzeléket is elkészítjük!
- A hagymát a zsíron üvegesre dinszteljük, majd hozzáadjuk a legyalult tököt (fagyos is lehet), majd rászórjuk a kaprot, a sót, a paprikát és az ecetet.
- Fedő alatt, közepes hőfokon, kb. 25 perc alatt puhára pároljuk, közben át-át kevergetjük.
- A lisztet egy habverő segítségével csomómentesre keverjük a tejjel, hozzáöntjük a főzelékünkhöz, majd két-három perc alatt, folyamatosan kevergetve, lassan forralva, besűrítjük.
- Végül a tejfölt is hozzákeverjük, és a csirkepörkölttel együtt tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ha szeretitek a gyors, egyszerű recepteket, akkor találkozzunk a Facebook oldalamon is! 🙂
Rupáner-Gallé Margó Hivatalos Oldala
További főzelékes ebédötleteim: